Wouter Meens

Op het gebied van omzetontwikkeling ziet de toekomst voor de logistieke en transportsector er rooskleurig uit. De vraag is echter hoe lang deze ontwikkeling nog gaat duren. Deze sector heeft namelijk ook te maken met een groot personeelstekort. Steeds meer bedrijven in de sector komen zelfs in de problemen doordat een tekort aan personeel hen belemmert in de bedrijfsvoering. Maar hoe is dit personeelstekort eigenlijk precies ontstaan?

Vergrijzing

Het personeelstekort in de sector heeft verschillende oorzaken. De sterke vergrijzing is daarbij één van de grootste boosdoeners. Zo blijkt dat in 2010 16% van de logistiek medewerkers boven de 55 jaar was, terwijl dit in 2018 al is opgelopen tot 25%. Vooral bij vrachtwagenchauffeurs is de vergrijzing een groot probleem. De gemiddelde leeftijd blijft stijgen en ligt op dit moment zelfs op bijna 45 jaar. Steeds meer werknemers gaan daardoor met pensioen, wat zorgt voor een grotere uitstroom aan werknemers.

Economische groei

Naast de vergrijzing speelt ook de economische groei een belangrijke rol in het personeelstekort in de logistieke sector. Er komen onder andere steeds meer online webwinkels bij waardoor ook de vraag naar logistieke en distributiemedewerkers toeneemt. Verder is het ook zo dat er jaren geleden in Nederland een groot aanbod aan Oost-Europese migranten was. De beroepsbevolking daar is de laatste jaren dan ook afgenomen wat heeft gezorgd voor een steeds groter tekort aan arbeid. Dit heeft op zijn beurt weer geleidt tot een snelle loonstijging. Voor arbeidsmigranten in Nederland wordt het daardoor steeds aantrekkelijker om terug te gaan naar het thuisland.

Moeilijk vervulbare functies

Het grote personeelstekort heeft geleidt tot een sterke stijging in het aantal vacatures in de logistieke sector. Echter blijkt ook dat iets meer dan de helft van de vacatures moeilijk vervulbaar is. Hier zijn meerdere redenen voor. De meest voorname reden is dat er simpelweg te weinig sollicitanten zijn. De zoektocht naar ervaren logistieke medewerkers is daarbij het grootst: meer dan de helft van alle vacatures voor deze functies blijft langer dan 60 dagen openstaan. Andere belangrijke redenen waarom vacatures moeilijk vervulbaar zijn, is dat sollicitanten niet de juiste instelling hebben, zij de arbeidsvoorwaarden niet aantrekkelijk genoeg vinden en dat zij niet beschikken over de relevante werkervaring en vakkennis.

Lagere instroom vanuit het onderwijs

Steeds minder jongeren kiezen er verder voor om na hun opleiding de logistieke kant op te gaan. Dit heeft er onder meer mee te maken dat deze sector niet goed weet hoe jonge mensen kunnen worden aangetrokken. Dit terwijl het voor bedrijven van cruciaal belang is om jonge, hoogopgeleide mensen te werven. Zo is het voor jongeren steeds belangrijker dat een bedrijf opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden biedt. Alleen op die manier is het mogelijk om als bedrijf nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, iets dat van ongekend belang is in dit snel groeiende en digitale tijdperk.
Logistieke bedrijven hebben dus nog een lange weg te gaan om het personeelstekort te bestrijden. Het is een probleem dat al enige tijd aan de gang is, en dat nog wel de nodige aandacht heeft om opgelost te worden. Mede door te investeren in opleiding en door het aantrekkelijker maken van de arbeidsvoorwaarden, zal een groot deel van het tekort kunnen worden bestreden.

Waar kunt u zich op voorbereiden?

Niet alleen op blijvend tekort aan personeel kunt u zich voorbereiden, maar ook op andere termen die de nabije toekomst van de transport en logistiek vormgeven. Meer weten? Klik dan hier. Een andere trend, waar sustainable.works op inspeelt, is platform werken. Meer weten over hoe sustainable.works op deze trend inspeelt? Lees hier verder.