Wouter Meens

Al een tijdje ben je niet meer zo tevreden over je werk. Je zit er zelfs over na te denken om iets nieuws te zoeken. Maar solliciteren terwijl je een baan hebt, voelt natuurlijk een beetje dubbel. En vooral heel erg stiekem. Wij, van sustainable.works, vertellen je hoe je dit het beste aan kan pakken.

Besluit of je open kaart gaat spelen

Solliciteren terwijl je al een baan hebt, hoeft niet altijd stiekem te gaan. Je kunt er altijd voor kiezen om het tegen je huidige baas te zeggen. Of dit verstandig is hangt wel af van de situatie. Vertrek je omdat het niet botert met je baas? Houd het solliciteren dan maar geheim. Heb je juist een heel goede band met je baas? Dan kun je overwegen om eerlijk te zijn. Bedenk ook hoe je andere collega’s erop zouden kunnen reageren. Als er kans is dat ze negatief reageren, kun je misschien beter je mond houden. Spui niet gelijk aan het begin van je zoektocht rond dat je wilt vertrekken. Doe dit pas wanneer je wat meer zekerheid hebt.

Lifehack: de Open Candidates-functie van LinkedIn

LinkedIn begrijpt dat het zoeken naar een nieuwe baan (terwijl je er al een hebt), wat moeilijkheden met zich meebrengt. Daarom hebben ze de Open Candidates-functie gemaakt. Met deze functie kun je recruiters laten weten dat je opzoek bent naar een nieuwe baan. Maar LinkedIn zorgt er ook voor dat jouw werkgever en jouw collega’s deze melding niet te zien krijgen. Geniaal idee, toch?

Zoek niet onder werktijd

We waarschuwen je: zoek niet naar vacatures onder werktijd. Misschien denk je dit stiekem te doen en staat vervolgens je baas mee te kijken. Al is het niet je baas, dan zijn het wel je collega’s. Dan wordt het een heel gênante bedoeling. Plan in plaats daarvan wat zoektijd in buiten werk. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Over het algemeen is het überhaupt niet netjes om tijdens je werkuren te zoeken naar een nieuwe baan. Onze tip is om dit in je vrije tijd te doen.

Geef je huidige werkgever niet op als referentie

Vertel tijdens je sollicitatie dat je werkgever nog niet op de hoogte is van jouw zoektocht. Hij of zij zal graag je meest recente werkervaring als referentie zien en in dit geval kan dat niet. Het wordt lastig om hier een geschikte smoes voor te verzinnen, dus wees eerlijk! Hij of zij begrijpt het dan wel. Leg gewoon uit waarom je een nieuwe baan zoekt. Hoogstwaarschijnlijk wordt je eerlijkheid juist gewaardeerd.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”banner-boxed”][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”7919″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Download ons gratis E-book voor álle tips & tricks over solliciteren.[/vc_column_text][button color=”orange” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.sustainable.works%2Fdownload-e-book-sollicitatie-tips%2F|title:Download||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

Blijf positief over je huidige werkgever

Als jij vervelende dingen zegt over je huidige werkgever, verwacht je nieuwe werkgever dat je dit in de toekomst weer zal doen. Dit kan een reden zijn om jou niet aan te nemen. Niemand wil dat er negatief over hem of haar gepraat wordt. Daarnaast willen werkgevers positieve werknemers en niet iemand die in het eerste gesprek vrij negatief overkomt.

Blijf actief

Zorg ervoor dat je actief blijft zoeken. Des te langer je zoektocht duurt, des te groter de kans dat je ‘betrapt’ wordt. Als je actief blijft zoeken, is de kans groot dat het zoekproces minder lang duurt. Dit vermindert niet alleen het risico, maar vergroot ook jouw innerlijke rust.

Blijf presteren op je huidige werk

Met oog op een nieuwe baan is het misschien lastig om gemotiveerd te blijven voor je huidige baan. Het is alleen niet eerlijk wanneer je de kantjes er vanaf gaat lopen. Blijf jezelf motiveren. Het is ook voor jezelf vermoeiend wanneer je met tegenzin je werk doet.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]