Als werkgever is het van belang om goed voorbereid te zijn op de mogelijke onderhandelingsmethodes van een sollicitant. De sollicitant zet zo hoog mogelijk in en probeert het beste voor zichzelf te creëren. Als werkgever is het belangrijk dat u de kosten van het bedrijf in uw achterhoofd houdt, maar de nieuwe werknemer wel een eerlijke vergoeding geeft. Hoe pakt u dit nu het beste aan?
Goede voorbereiding
Een goed begin is het halve werk. Wees goed voorbereid op eventuele onderhandelingen door een duidelijk idee te hebben van wat u de nieuwe werknemer kunt bieden. Tevens is het goed om voor uzelf vast te stellen wat uw uiterlijke bod is. Hiermee voorkomt u dat u overrompeld wordt of teveel moet nadenken tijdens het gesprek. Denk hierbij ook aan een mogelijk verplichte cao, afhankelijk van de branche waarin het bedrijf zit.
Inleven in de sollicitant
De onderhandelingen beginnen vaak op het moment dat u iemand een baan aanbiedt. Door uzelf te verplaatsen in de situatie van de sollicitant, kunt u hem of haar beter begrijpen. Hierdoor komt u er achter wat hij of zij er uit wilt halen en wat er van beide partijen wordt verwacht. Vervolgens kunt u hierop inspelen en op een prettige manier onderhandelen over het salaris. Het kan best moeilijk zijn om de gedachten van de sollicitant te lezen. Verdiept u zich daarom van tevoren in de voorbereiding van de sollicitant door te lezen over salarisonderhandelingen.
Onderbouw uw voorstel
Geef aan de nieuwe werknemer goed aan waarom hij of zij een bepaald salaris krijgt en kom met argumenten. Wanneer het onderbouwd wordt en passend is voor de functie, zal de sollicitant sneller akkoord gaan. Hierbij kunt u ook benoemen wat collega’s in een soortgelijke functie verdienen zodat de sollicitant kan zien dat het een redelijk aanbod is.
Handel het snel af
Zijn jullie na de onderhandelingen uiteindelijk tot een compromis gekomen en is er een passend salaris bedacht? Wacht dan niet te lang om dit door te voeren. Hiermee voorkomt u dat de afspraken vervagen. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de sollicitant meerdere lijntjes heeft uitstaan en een beter bod krijgt van een ander bedrijf. Als het eenmaal is vastgelegd hoeft u zich hier geen zorgen meer over te maken.
Groeimogelijkheden
Geef ook aan wat er in de toekomst mogelijk is qua salaris. Wat hij of zij gepresteerd moet hebben om een salarisverhoging te kunnen krijgen. Dit enthousiasmeert de sollicitant niet alleen, maar zorgt ook voor extra motivatie. Hij of zij zal beter zijn best doen om de prestaties te behalen.
Weten hoe sollicitanten zich voorbereiden?
Klik hier voor ons gratis E-book.