Misschien denk je wel: een burn-out overkomt mij nooit. Toch is de kans groot dat je er door een getroffen wordt. Eén op de zeven werknemers in Nederland blijkt namelijk last te hebben van burn-out klachten. Gelukkig zijn er wel manieren om de kans op een burn-out te verkleinen. Deze manieren hebben wij hieronder voor jou op een rijtje gezet.
Ken jezelf
Ieder mens is anders en heeft andere behoeftes. Jij kent jezelf het beste en kunt het beste inschatten wat je nodig hebt. Weet je dat je gevoelig bent voor stress? Zorg dan voor genoeg ontspanning. Neem je vaak te veel hooi op je vork? Probeer je grenzen beter aan te geven. Als je voelt dat je werk je te veel word, ga dit dan niet uit de weg, maar ga het aan. Bespreek het met anderen.
Behoud de balans tussen privé en werk
De kans op een burn-out is groter wanneer je niet in staat bent je werk los te laten. Dit wordt moeilijker wanneer je werkleven en je privéleven door elkaar beginnen te lopen. Werk en privé in balans houden: het is voor iedereen een lastige taak. Maar ook een belangrijke taak. Hoe zorg je ervoor dat je alles uit je werk haalt, zonder dat je teveel uit jezelf haalt? Lees daarom onze blog met 10 tips om werk en privé in balans te houden.
Accepteer je zwaktepunten
Niet iedereen is goed in dezelfde dingen. Jij bent net als de rest ook niet perfect. Probeer je niet te focussen op je zwaktepunten, maar leer ze te accepteren. Het is alleen maar verspilde energie als je je bezighoudt met wat je niet kan. Focus je juist op je sterke punten, waardoor je nog meer kan groeien en je zelfs kan uitblinken ten opzichte van anderen. Tevens geeft deze focus ook rust in je hoofd en vermindert je onzekerheid.
Blijf open
Probeer open te zijn naar je werkgever en collega’s. Als je last hebt van iets en je houdt het voor jezelf, kan dit aan je gaan vreten. Ben je het ergens niet mee eens? Zeg het tegen je collega. Dit wordt gewaardeerd en zo zorg je ervoor dat irritaties zich niet ophopen. Irritaties zijn slechts oorzaken van en voor stress en daar zit je al helemaal niet op te wachten. Daarnaast kunnen je collega’s meer rekening met je houden.
Wees alert op zowel lichamelijke als geestelijke klachten
Een burn-out is niet alleen geestelijk, het kan ook effecten hebben op je lichaam. Je raakt uitgeput, snel geïrriteerd en soms krijg je zelfs hoofd- of buikpijn. Merk je dat je hier buitengewoon veel last van hebt? Negeer deze symptomen dan niet, daar worden ze alleen maar erger van. Bespreek ze met je huis- of bedrijfsarts als je je zorgen maakt. Lichamelijke klachten verergeren geestelijke klachten, dit wil je dus te allen tijde voor zijn.
Zorg dat je plezier hebt in je werk
De grootste oorzaak van een burn-out is ongelukkig zijn op de werkvloer. Je besteedt nergens zoveel tijd als aan/op je werk, dus het is belangrijk dat je het leuk vindt. Als je elke ochtend met tegenzin naar je werk gaat, is het misschien tijd voor een andere uitdaging. Durf deze stap te zetten. Het is nooit erg om een beetje tijd te inventariseren in de zoektocht naar een nieuwe baan. Misschien wil je niet bij een andere werkgever werken, maar geeft het wel wat meer inzicht wat je wel leuk vindt. Dit kan je weer bespreken met je leidinggevende.
Leer los te laten
Heb je een foutje gemaakt? Blijf hier niet weken mee zitten. Fouten maken is menselijk en dus niet het einde van de wereld. Laat dit soort kleine tegenslagen los, het heeft geen enkele zin om er mee te blijven zitten. Waarschijnlijk zit jij er langer mee dan anderen. Die zijn het alweer vergeten. Leer voor jezelf los te laten.
Slaap genoeg
De allerbelangrijkste tip om een burn-out te voorkomen: slaap genoeg! Hoeveel slaap je per nacht precies nodig hebt verschilt per persoon. Maar probeer minstens de zeven/acht uur wel aan te tikken. Dit is een bevordering voor je geestelijke en fysieke gesteldheid. Slaap is belangrijk.
Probeer niet constant (met je mobiel) bezig te zijn
Constant bezig zijn is niet goed voor je. Leg daarom je mobiel weg wanneer je aan het werk bent. En hoewel iedereen het doet: neem je mobiel ook niet mee naar de wc. Gebruik zo’n moment juist om even helemaal niks te doen. Tegenwoordig zien mensen het gebruik maken van social media als een relax moment. Terwijl je eigenlijk allemaal prikkels krijgt, waardoor het averechts werkt en je nooit ”uit” staat. Probeer dus minder op je mobiel te zitten.
Lees ook: