Gefeliciteerd, je bent aangenomen! Dit is helemaal geweldig natuurlijk. Maar nu moet het belangrijkste nog komen: de proefperiode. Daarom vertellen wij je wat je beter wel en niet kunt doen in je proefperiode. Zo kan jij het op geen mogelijke manier verpesten.
Wat is een proefperiode?
De proefperiode is een periode waarin je kan onderzoeken of een baan geschikt voor je is. Maar het is ook een kans voor de werkgever om te kijken of jij bij de functie past. Een proefperiode is overigens niet verplicht. Een proeftijd duurt maximaal twee maanden – dit wordt vastgesteld in je contract. Tijdens en aan het einde van deze periode mogen jij en je werkgever allebei besluiten de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Hier zit dan verder geen opzegtermijn aan vast.
Wat je niet moet doen tijdens je proefperiode
Er zijn een aantal zaken die je niet moet doen tijdens je proefperiode. Dit zijn de meest voorkomende zaken:
- Ziek melden
Als je een ochtend opstaat met een beginnende verkoudheid, kun je je beter niet gelijk ziekmelden. Dit maakt een onbetrouwbare indruk. Meld je echt alleen ziek wanneer je niet anders kan. Ga het eerst eventueel proberen om te kijken hoe het gaat.
- Te laat komen
Wees liever tien minuten te vroeg, dan twee minuten te laat. Neem een trein eerder of houd rekening met het verkeer. Te laat komen is echt een no go tijdens je proeftijd.
- Zeuren
Geen enkele functie biedt uitsluitend taken die jij fantastisch vindt. Soms moet je dingen doen die je niet helemaal liggen. Bovendien heb je soms gewoon je dag niet. Laat dit geen effect op je humeur hebben en houd je geklaag voor je. Dit kan erg gedemotiveerd overkomen.
- Teveel drinken op VrijMiBo’s
Socializen is belangrijk en soms kan een drankje daarbij helpen (voel je niet verplicht!). Maar tik geen tien bier weg in het bijzijn van je collega’s. Een reputatie als zuipschuit is nooit voordelig.
Wat je wel moet doen tijdens je proefperiode
Tevens zijn er een aantal zaken die je juist wel moet doen tijdens je proefperiode:
- Lunchen met collega’s
Het is belangrijk om je te mengen met collega’s. Dit vergemakkelijk je door samen met ze te lunchen. Ga dus niet alleen een luchtje scheppen, maar vraag iemand mee. En ook al is het misschien spannend: neem plaats bij je collega’s aan tafel. Je wil zo goed mogelijk in de groep vallen.
- Om hulp vragen
Zelfstandigheid is een waardevolle eigenschap. Maar draai niet te ver door. Durf om hulp te vragen wanneer dit nodig is. Dit is altijd beter dan fouten maken die voorkomen hadden kunnen worden.
- Naar de VrijMiBo
We herhalen het nog even: socializen is belangrijk. De VrijMiBo biedt hier de perfect gelegenheid voor. Daarnaast is het een echte winwin-situatie: een wit voetje halen, maar wel onder het genot van een lekkere dorstlesser.
- Gepast kleden
Wat de beste outfit is voor je nieuwe baan, is niet altijd even duidelijk, maar wel heel belangrijk. Kijk goed naar je collega’s en haal hier je inspiratie vandaan. Zorg er in ieder geval voor dat je jezelf niet overdressed of juist te casual kleedt.
- Namen onthouden
Opnieuw een manier om een goede indruk te maken: namen onthouden. Zo laat je zien dat je je best doet en geïnteresseerd bent in je collega’s.
- Initiatief tonen
Initiatief tonen is een belangrijk onderdeel van een proactieve werkhouding. En dit is wat je werknemer het liefste ziet. Benieuwd hoe je wat proactiever kan worden? Lees dan onze blog met 11 tips voor een proactieve houding.
- Gebruik maken van je buddy
Meestal wordt jou een buddy toegeschreven door de werkgever. Deze persoon begeleid je tijdens je proeftijd en is dus ook direct jouw belangrijkste contactpersoon. Maak gebruik van deze persoon. Daarmee bedoelen we: maak uitgebreid gebruik van de begeleiding die hij of zij jou te bieden heeft.