Wouter Meens

Ken je de uitspraak: Een beeld zegt meer dan duizend woorden? Werkgevers in ieder geval wel! Zij zetten steeds vaker video in om medewerkers te selecteren voor een functie. Een videosollicitatie is dé motivatiebrief anno 2020. Maar wat is het precies en hoe zorg je dat jouw videosollicitatie goed is?

Wat is een videosollicitatie?

Een videosollicitatie is precies wat je denkt dat het is: een sollicitatie op video. Het is een video waarin je jezelf voorstelt. Dit kan op verschillende manieren. Meestal wordt een videosollicitatie door een bedrijf gebruikt om een voorselectie te maken. De vorm is over het algemeen erg vrij. Je kunt een standaard format gebruiken, maar ook je creativiteit de vrije loop laten. Door bijvoorbeeld animaties of attributen te gebruiken. Ben je in de war en heb je geen videosollicitatie, maar een videosollicitatie-gesprek? Klik dan hier.

Tips voor de perfecte videosollicitatie

Denk na over wat er bij het bedrijf past

Creativiteit is leuk, maar niet elk bedrijf zit te wachten op een filmpje met animatie. Het is dus belangrijk dat je goed kijkt naar wat het bedrijf wil. Doe hiervoor de nodige research. Op deze manier kan je jouw format perfect aanpassen aan de stijl van het bedrijf.

Maak het persoonlijk

Het is niet de bedoeling dat je één standaard videosollicitatie naar meerdere bedrijven stuurt. Dit doe je ook niet met je cv of motivatiebrief. Zorg er dus voor dat je je goed inleest over het bedrijf en leuke anekdotes over het bedrijf verwerkt in je video. Hierdoor val jij op!

Oefen de sollicitatie

Maak voor een script. Bedenk wat je wilt zeggen en oefen dit net zo vaak totdat het natuurlijk overkomt. Ga het niet uit je hoofd leren, dit kan robotachtig overkomen. Wees gewoon lekker jezelf!

Kies een geschikte plek

De plek waar de videosollicitatie wordt opgenomen is erg bepalend voor de indruk die je achterlaat. Een opgeruimde werkkamer maakt een betere indruk dan een rommelige woonkamer. Zorg er ook voor dat je filmt op een lichte plek, zonder veel stoorzenders (vooral geen afleidende omgevingsgeluiden). Denk bijvoorbeeld aan een studeerkamer of een rustig plekje in huis.

Gebruik goede apparatuur

De kwaliteit van het beeld is vooral super belangrijk wanneer je het filmpje van te voren opneemt. Wanneer het beeld scherp is, oogt dit een stuk professioneler dan wanneer je alleen maar pixel kunt onderscheiden. Hetzelfde geldt voor het geluid. Zorg dus voor goede apparatuur, zoals een camera en statief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”banner-boxed”][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”7919″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Download ons gratis E-book voor álle tips & tricks over solliciteren.[/vc_column_text][button color=”orange” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.sustainable.works%2Fdownload-e-book-sollicitatie-tips%2F|title:Download||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

Kleed je gepast

Een groot deel van de eerste indruk wordt bepaald door je kleding. Kies dus voor een keurige outfit, die past bij het bedrijf waar je solliciteert. Draag geen felgekleurde of gestreepte kleding, dit kan als storend ervaren worden op beeld.

Wees je bewust van je lichaamstaal

Anders dan bij een cv en motivatiebrief, speelt nu je lichaamstaal ook mee. Je communiceert meer dan je denkt via je lichaamstaal. Vandaar dat het belangrijk is dat je daar ook aandacht aan besteedt. Kijk bijvoorbeeld recht in de camera, zo kijk je de kijker recht in de ogen aan. Vergeet daarnaast ook niet te lachen.

Boots je cv niet na

Dit is erg belangrijk! Zorg dat de video meer is dan een opsomming van je cv. Je hoeft dus niet je persoonlijke gegevens als adres, telefoonnummer etc. te vertellen. Zie de sollicitatievideo als een kans om je beter te leren kennen. Benut deze kans. Vertel bijvoorbeeld over je competenties en wat je drijfveren zijn.

Checken

Laat je vrienden of familie de video eerst checken voordat je het opstuurt. Hij of zij ziet misschien kleine foutjes die jij hebt gemist. Super handig!

Inspiratie voor een creatieve sollicitatie

Het belangrijkste tijdens een sollicitatie is dat je opvalt. Dat doe je het beste door een creatieve format te gebruiken. Struin eens wat rond op YouTube voor leuke inspiratie. Daar staan namelijk genoeg originele voorbeelden. Denk daarbij aan een sollicitatiefilmpje vol met tekeningen of korte filmpjes tussendoor. Daarnaast scoort humor erg goed. Weet je jezelf grappig te presenteren, dan heb je sowieso een streepje voor. Probeer overigens niet de clown uit te hangen, het moet wel volwassen overkomen en passen bij het bedrijf waar je solliciteert. Blijf vooral dicht bij jezelf, dan kun je de plank nauwelijks misslaan.

Vergroot jouw zelfvertrouwen en jouw kans op een baan

Wil je weten wat de meest gemaakte fouten zijn tijdens sollicitaties, zodat jij die kan voorkomen? Of wil je weten wat je allemaal juíst moet doen tijdens een sollicitatie om een zo goed mogelijke indruk achter te laten? Klik hier voor ons gratis E-book.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]