Wouter Meens

Heb je nog nooit een assessment gehad tijdens een sollicitatiegesprek? De kans is groot dat je die bij een volgende sollicitatie wel krijgt. Wat dit is en inhoudt lees je in dit artikel.

Wat is een assessment?

Bij veel bedrijven bestaat het sollicitatieproces uit meerdere gesprekken en een assessment. Een assessment bestaat vaak uit één of meerdere opdrachten die je moet uitvoeren binnen een bepaalde tijd. Deze opdrachten slaan op de functie waarop je solliciteert. Na het uitvoeren van dat assessment kan een bedrijf sneller zien of jij wel of niet geschikt bent voor de desbetreffende functie. Vaak is het een beslissende factor of je door mag naar het volgende gesprek in het sollicitatieproces.

Wat kun je verwachten?

Vaak weet je voordat je solliciteert al dat er een assessment in het sollicitatieproces zit. Steeds meer bedrijven geven namelijk aan hoe het sollicitatieproces eruit ziet zodat je weet wat je kunt verwachten. Meestal weet je van te voren niet wat voor assessment dit is. Dat wil overigens niet zeggen dat jij je er niet op voor kunt bereiden. Denk logisch na… op welke functie solliciteer ik en wat zijn de belangrijkste vaardigheden die ik moet beheersen? Als je het antwoord op deze vragen weet, kun je vaak al een globale schatting maken wat voor opdracht je krijgt. Solliciteer je op een salesfunctie, dan is de kans aanwezig dat het assessment in de vorm van een gesprekssimulatie zal zijn. Solliciteer je op een copywriter functie dan krijg je waarschijnlijk een assessment gebaseerd op taal.

 Voorbeeld van een assessment

Om je iets meer duidelijkheid te geven wat je kunt verwachten, geven we je een voorbeeld. Stel je bent een tekstschrijver en solliciteert op een functie als redacteur. Dan kun je hoe dan ook een assessment verwachten waarin je Nederlandse taal wordt getest. Het kan zijn dat je de volgende twee opdrachten krijgt:

Een opdracht gericht op spelling. Dit kunnen twintig zinnen zijn die je moet verbeteren en waar je alle taal- en stijlfouten uit moet halen. Vaak mag je slechts enkele fouten maken. Kom je boven het maximale aantal, dan word je afgewezen. Als redacteur moet je spelling en Nederlandse taal namelijk op orde zijn.
Een opdracht waarin je schrijfstijl naar boven komt. Veel bedrijven hanteren een bepaalde schrijfstijl en niet iedereen heeft en kan die schrijfstijl toepassen. Door een stuk te schrijven voor bijvoorbeeld de website of social media, kan het bedrijf zien of jouw schrijfstijl past bij die van het bedrijf.

Kortom: het assessment is altijd gericht op de functie waarvoor je solliciteert. Pas jij qua ervaring en opleiding goed bij de functie, dan maak je een goede kans om dat assessment zonder slag of stoot te halen. Denk er overigens niet te makkelijk over, want het feit blijft dat je nooit exact weet wat voor opdracht je krijgt.

Vergroot jouw zelfvertrouwen en jouw kans op een baan

Klik hier voor ons gratis E-book en verkrijg álle tips en tricks over solliciteren.