Er is goed nieuws voor uitzendkrachten. De vraag naar uitzendkrachten neemt namelijk nog steeds toe. Het tijdelijke arbeidslandschap is aan verandering onderhevig. Veel bedrijven gebruiken personeel op projectbasis. In onze, door technologie gedreven, 21e eeuw is de vraag naar vaardigheden onvoorspelbaar. Om de uitdaging aan te gaan om het juiste talent te vinden, overwegen bedrijven steeds meer om uitzendbureaus in te schakelen.
De hardst stijgende sectoren
In de technische sectoren werd de grootste stijging gemeten, hier is namelijk een stijging van 16% gemeten van tijdelijk personeel. Maar ook in de administratieve en industriesectoren nam de werkgelegenheid toe. De administratieve sector nam toe met 7% aan uitzenduren en in de industrie met 11%. In zijn geheel neemt het werk voor uitzendkrachten toe met 7% in 2019.
Economische groei
De stijging in de uitzendmarkt neemt sinds het najaar van 2013 toe, na ruim anderhalf jaar van krimp. Wel is het tempo van de stijging van de uitzenduren afgenomen.
De vraag naar uitzendkrachten wordt gezien als een graadmeter voor de economische groei en de arbeidsmarkt. Bij economisch herstel neemt over het algemeen eerst de vraag naar flexibel inzetbaar personeel toe, waarna vervolgens meer medewerkers in vaste dienst worden genomen.
Voorspelling van de vraag naar tijdelijk talent
Bedrijven zien vaak een cyclische vraag naar tijdelijk talent. Tijdens sommige periodes hebben bedrijven meer werknemers nodig dan normaal; aangezien de vraag seizoensgebonden is, kan men de voorspelling van de toekomstige vraag uit eerde informatie met behulp van voorspellende analyses. Door de kracht van uitzendkrachten, kunnen bedrijven beter voorbereid zijn op hun arbeidsbehoeften.
Groei wordt waargenomen in alle sectoren
Groei wordt waargenomen in alle sectoren van de markt, inclusief niet-landbouwbedrijven, overheid, dienstverlening en onderwijs. Echter, maakt retail een uitzondering en verloor uitzendbanen. Het aantal tijdelijke en onafhankelijke werknemers blijft toenemen, omdat meer werkzoekenden flexibiliteit verlangen. Onafhankelijk werk heeft de traditionele rollen niet vervangen, maar creëert een nieuwe bron van werknemers. Deze groei zal zich hoogstwaarschijnlijk voorzetten. Meer dan de helft van werkgevers is van plan om meer gebruik te maken van tijdelijke en contractwerkers om aan de vraag naar personeel te voldoen.
60% van het personeelsbestand bestaat uit onafhankelijke contractwerkers
Naarmate meer werknemers op zoek zijn naar flexibiliteit om het evenwicht tussen werk en privéleven te beheren, voorspellen uitzendkrachten dat binnen de komende 10 jaar 60% van het personeelsbestand bestaat uit onafhankelijke contractwerkers. Tevens besluiten steeds meer medewerkers in de logistiek voor zichzelf te beginnen. In Nederland zijn bijna 900.000 zelfstandigen actief. Hiervan werken er 22.000 zelfstandigen in de logistiek.
Digitale uitzendplatforms
Technologische vooruitgang verandert de uitzendbranche snel. Bedrijven die personeelsdiensten inkopen, willen nu dat automatisering wordt ingebed als onderdeel van de diensten. Er is ook een groeiende interesse in digitale personeelsplatformen. Waarbij vraag en aanbod met elkaar wordt gecombineerd. Deze oplossingen bieden bedrijven de flexibiliteit om aan hun personeelsbehoeften te voldoen.
Voorgestelde content
Ben jij een opdrachtgever en heb je behoefte aan het inhuren van personeel, maar is het niet inzichtelijk voor u wat personeel via een uitzendbureau kost? Lees hier wat de kosten zijn en wat de verborgen kosten zijn die komen kijken bij de inhuur van een uitzendkracht. Wil je meer weten hoe sustainable.works inspeelt op de toenemende vraag naar uitzendkrachten en de trend digitale uitzendplatforms? Lees hier meer over het uitzendplatform van sustainable.works.