Wouter Meens

Een jobhopper, van die term heb je vast wel eens gehoord. Zo niet dan zou ik zeker verder lezen. Als jij een jobhopper bent, werkt dit niet altijd in je voordeel. In dit artikel leggen we je uit waarom niet.

Wat is een jobhopper?

Een jobhopper is de naam voor iemand die in een zijn carrière of in een relatief kort tijdsbestek (één tot vijf jaar) vaak van baan is veranderd. Jobhoppers wisselen regelmatig van werkgever waardoor ze korte dienstverbanden hebben. Ze werken max. 1 of 2 jaar bij een werkgever om vervolgens een andere werkgever te zoeken. Jobhoppers komen vooral tot stand wanneer de economie aantrekt en er veel werkgelegenheid is.

Flexibele basis

Werknemers die op basis van een tijdelijk contract werken, zoals uitzendkrachten, kunnen te maken hebben met een contract dat niet verlengd wordt. Als zoiets gebeurd, kan men niet van een jobhopper spreken. Wel kunnen volgende werkgevers twijfelen aan de kwaliteiten en ervaring van de sollicitant. Wil je je kan vergroten om van uitzendkracht naar een vast dienstverband te gaan? Klik dan hier.

Jobhoppers zijn vaak niet geliefd

Jobhoppers zijn vaak niet geliefd bij bedrijven, omdat het een teken is dat iemand geen commitment kan geven naar het bedrijf waarvoor hij werkt. In de praktijk bij sustainable.works merken wij dat mensen die in het verleden vaak van baan zijn veranderd dit waarschijnlijk ook in de toekomst zullen blijven doen.

Groei door binnen hetzelfde bedrijf

Het is echter niet zo dat we mensen die in het verleden jobhoppers zijn geweest per definitie afwijzen. Om een succesvolle carrière op te kunnen bouwen is het van groot belang dat je langere tijd bij een werkgever werkzaam bent. Dit is zo belangrijk omdat ervaring met de jaren komt. De meeste dingen kan je in de praktijk pas leren door ze over en over te blijven doen. Dit is voor veel mensen de reden om door te groeien binnen hetzelfde bedrijf.

Zorg ervoor dat je geen jobhopper wordt

Een tip voor jou: zorg ervoor dat je geen jobhopper wordt. De kans dat je een toffe baan misloopt is groot, enkel en alleen omdat bedrijven iemand zoeken met commitment. Je hebt dit waarschijnlijk zelf in de hand. Het begint bij een goede oriëntatie naar de juiste baan. Kies bewust voor een bepaalde functie. Kies hierbij ook bewust het bedrijf. Ga voor jezelf na of je bijvoorbeeld bij een groot of klein bedrijf wilt werken. Vind je het saai worden? Vraag dan naar de ontwikkelingsmogelijkheden binnen het bedrijf waar je werkt. Vergeet dus niet om bij je huidige werkgever de mogelijkheden tot zelfontplooiing te onderzoeken!

Werken als uitzendkracht of freelancer

Is werken voor één opdrachtgever gewoon echt niet jouw ding? Misschien is werken als uitzendkracht of freelancer iets voor jou? Lees hier meer over het online uitzendplatform van sustainable.works.