De logistieke sector is constant in beweging en brengt dan ook ieder jaar weer verschillende trends met zich mee. Hoe zit het bijvoorbeeld met het tekort aan personeel en de robotisering van de sector? Blijft de logistieke sector groeien of komt hier verandering in? En wat voor veranderingen brengt de verduurzaming van de maatschappij met zich mee voor de sector? Kortom, wat zijn de 7 belangrijkste logistieke trends in 2019?
Data delen
De logistieke sector heeft te maken met hoge verwachtingen. Dankzij de economische groei en de invloed van e-commerce moeten steeds meer goederen worden vervoerd (en steeds sneller). De krapte op de arbeidsmarkt en de politieke en maatschappelijke druk om duurzamer te worden, helpen daar niet aan mee. Wat wel helpt, is door nog efficiënter te worden in de sector. Het delen van data kan daarbij een zeer belangrijke rol spelen. Er is al steeds meer data beschikbaar dankzij onder andere software die aan elkaar gekoppeld kan worden. Door data te delen tussen verschillende logistieke partijen kunnen de processen beter op elkaar worden afgestemd. Dit leidt op zijn beurt weer tot een snellere en efficiëntere logistiek.
Dynamisch prijsbeleid
Online webshops lijken de laatste jaren steeds meer met elkaar te concurreren als het aankomt op het afleveren van pakketten. Een zo laat mogelijk geplaatste bestelling moet de dag erna zo vroeg mogelijk worden bezorgd. Dit zijn lastige eisen waardoor medewerkers meer en zelfs ’s nachts moeten werken. En dan niet de vergeten de drukste tijden van het jaar zoals Kerst waarbij zoveel wordt besteld dat bedrijven met de handen in het haar zitten. Als oplossing is hiervoor een dynamisch prijsbeleid opgesteld. Bedrijven kunnen hun prijs daardoor aanpassen aan de hand van het seizoen en (moment van de) dag. De bestelling kan daarbij bijvoorbeeld nog steeds de volgende dag al worden bezorgd, alleen betaalt de klant daar een meerprijs voor. De klanten die een snelle bezorging minder belangrijk vinden, zullen hun pakket daarom op voordelige momenten laten leveren.
Afname groei transport en logistiek sector
De afgelopen jaren kende de transport- en logistieksector een gezonde groei. Ook in 2019 zullen bedrijven in deze sectoren het druk krijgen, al is de verwachting dat de groei wat zal afnemen. In 2018 was de groei namelijk nog 3% en dit zal in 2019 ongeveer 2% zijn. De afname in de groei heeft direct te maken met de afnemende groei bij opdrachtgevers in diverse sectoren. Denk daarbij aan de industrie, bouw en detailhandel.
Verduurzaming
Er wordt een steeds grotere druk gezet op het verduurzamen van de maatschappij. Voor steeds meer sectoren wordt duurzaamheid zelfs de norm. Aangezien de logistieke- en transportsector een grote impact heeft op het milieu door onder andere het gebruik van motorvoertuigen, is dit een belangrijke uitdaging. Zuinige transportmiddelen, het gebruik van alternatieve brandstoffen en aandrijftechnieken en het bundelen van ladingen zullen een mooi steentje kunnen bijdragen om de impact op het milieu te verminderen.
Nieuwe technologieën
Dankzij het huidige digitale tijdperk verandert de maatschappij razendsnel. Het is voor logistieke bedrijven daarom onoverkomelijk om hierin mee te groeien. Het ontwikkelen van nieuwe technologieën en software moet voorop komen te staan, willen bedrijven hun hoofd boven water kunnen houden. De waarde die een bedrijf levert, wordt namelijk voor een steeds groter deel bepaalt door je technologie en software. Het is daarom ook niet gek dat er de afgelopen jaren zoveel nieuwe technologieën bij zijn gekomen. Denk maar aan de zelfrijdende auto’s, drones en robots.
Tekort aan personeel
Desondanks de toekomst er voor de logistieke sector positief uitziet, is er helaas sprake van een krapte op de arbeidsmarkt. Dit heeft onder andere te maken met de vergrijzing, de economische groei en een lagere instroom vanuit het onderwijs. Bij steeds meer bedrijven zien we dat dit een aanzienlijk probleem begint te worden, aangezien er belemmeringen worden ondervonden in de bedrijfsvoering door het personeelstekort. Logistieke bedrijven zullen moeten investeren in opleidingen en cursussen en de arbeidsvoorwaarden aantrekkelijker moeten maken, willen ze het personeelsprobleem te boven komen.
Robotisering
De voorgaande trend heeft ervoor gezorgd dat logistieke bedrijven met meer noodgedwongen oplossingen zullen moeten komen. Zo heeft de robotisering in de sector net een extra duwtje gekregen dankzij de krapte op de arbeidsmarkt. Het is namelijk gebleken dat een groot deel van de arbeidskrachten waar zo’n tekort voor is, goed vervangen kunnen worden door robots. Hier zitten wel enkele nadelen aan verbonden. De verwachting is namelijk dat robots ook een groot deel van de banen overnemen van mensen die gewoon in dienst zijn. Zo is de toekomst van bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs over 20 jaar niet 100% zeker meer. De robotisering brengt echter ook voordelen mee zoals het verhogen van de productiviteit en daarnaast zijn ze een stuk goedkoper dan reguliere werknemers. Momenteel zien we dat grote supermarktketens zoals Albert Heijn en Spar al gebruikmaken van geautomatiseerde distributiecentra.
Gerelateerde content
Onderstaand artikelen die gerelateerde content bevatten.