Studeren is top. Helaas, stopt het volgen van een opleiding voor de meesten wanneer ze beginnen met een vaste baan. Al doet zich soms de mogelijkheid voor om een opleiding naast je baan te volgen. Vaak op de kosten van je werkgever. Een super vette kans natuurlijk, maar wat zijn hier precies de voor- en nadelen van?
Voordelen van het volgen van een opleiding naast je baan
1. Je ontwikkelt jezelf
Ongetwijfeld zal je in je functie nog steeds veel leren. Maar sommige dingen moeten gewoon uit een boekje. Tijdens een opleiding krijg je de kans om dingen te leren die je niet op je werk leert.
2. Toepasmogelijkheid
Weet je nog dat je tijdens je studie de stof niet altijd direct toe kon passen? Die mogelijkheid heb je wel als je een opleiding volgt die aansluit op je baan.
3. Je vergroot je kansen
Wanneer je meer diploma’s hebt, is je baas misschien wel eerder bereid je een betere functie te geven (lees: een beter salaris). Mocht je later opzoek zijn naar een nieuw baan, heb je met dit extra papiertje mooi je kansen vergroot. Bovendien heb je nu het hele pakket: genoeg werkervaring én relevante diploma’s. Plus: het volgen (en afronden) van een opleiding naast een fulltime baan, getuigt van onwijs veel discipline. Aantrekkelijk voor de werkgever!
4. Studie betaald door werkgever
Wanneer de studie relevant is voor jouw functie – en daarbij voor het bedrijf – is de werkgever mogelijk bereid het financiële deel te dekken. En wees eerlijk: hoe vaak komt het nou voor in iemands leven dat hij een studie cadeau krijgt?
5. Levenservaring
Een studie naast je fulltime baan volgen is niet niks. Dit vergt ontzettend veel van je. Maar bedenk ook dat je hierdoor veel levenservaring opdoet. Als je dit hebt afgerond, weet je dat je écht hard kan werken.
Nadelen van het volgen van een opleiding naast je baan
1. Het is pittig
Logisch, denk je nu vast. Maar we willen het toch nog even benadrukken. Vooral omdat je de werkdruk absoluut niet moet onderschatten. Bedenk dat als je nu moe bent van werk, je dan nog energie moet hebben voor huiswerk. Realiseer je ook dat de meeste (master)opleidingen één of twee jaar duren, dus je bent even bezig.
2. Dag, dag sociaal leven
Het moet vast mogelijk zijn: naast werk en studie nog een sociaal leven hebben. Maar wij vinden het knap als je hier nog de energie voor kan opbrengen.
3. Veel samenwerken
Bij de meeste opleidingen moet er veel samengewerkt worden. Studenten zijn over het algemeen flexibel, jij wat minder. Het vergt flink wat passen en meten om gezamenlijke opdrachten te maken.
4. Weinig thuis
Het is belangrijk en gezond om af en toe even tot jezelf te komen. Als je studeert en fulltime werkt, zal je weinig thuis zijn en daarbij weinig tijd voor jezelf, partner en kinderen hebben. Hier ga je gelukkig niet dood aan, maar een kan hier beter mee omgaan dan de ander.