De afgelopen jaren heb ik mij wel eens verbaasd over de slechte levensstijl van veel van mijn collega’s. Dit was met name het geval bij de collega’s in mijn tijd als verhuizer en ontruimer. Met andere woorden: juist bij de mensen die fysiek zwaar werk moeten verrichten. Dan heb ik het niet eens over het feit dat het merendeel van de verhuizers behoorlijk zware rokers zijn. Uiteraard heeft dit een (zeer) negatief effect op de gezondheid, maar de schadelijke effecten hiervan manifesteren zich – behalve een flinke rokershoest dan wellicht – pas op veel latere leeftijd.
Slechte eet-, drink-, en slaapgewoontes
Waar ik specifiek op doel, zijn de slechte eet-, drink-, en slaapgewoontes van heel veel van deze jongens. Vanuit mijn ervaring weet ik dat veel van deze harde werkers meestal het ontbijt, dat in ieder geval voor mij juist de belangrijkste maaltijd van de dag is, zeer frequent overslaan. Als reden hiervoor gaven ze meestal aan dat ze ‘niet zo vroeg kunnen eten, ‘te moe’ of ‘te lui’ waren om het te maken, of dat ze ‘onderweg of later nog wel wat te eten zullen halen’. Tegelijkertijd begonnen ze hun dag doorgaans wél altijd met een red bull, of een ander merk energiedrank met veel suiker en cafeïne. Dit hadden ze, zoals ze zelf aangaven, ‘nodig’ om wakker te kunnen worden. Een lekker, ouderwets kopje koffie was allang niet meer voldoende om hetzelfde effect te krijgen.
Het probleem met deze keuze (géén goed ontbijt, maar wél een red bull) is dat de cafeïne samen met de grote hoeveelheden suiker (28 gram per blikje) een zeer oppeppend gevoel veroorzaakt, waardoor je je misschien tijdelijk even goed en energiek voelt, maar dit natuurlijk geen goede of gezonde basis genereert voor een lange, zware werkdag. Zodra deze collega’s zich weer moe begonnen te voelen, volgde al snel een tweede en een derde blikje red bull.
Als het dan eindelijk tijd was om te lunchen, gingen ze vaak op zoek naar een ‘lekkere’, makkelijke en ook vaak vette hap ergens in de buurt van de betreffende klus van de dag. Het was heel normaal als deze collega’s dagelijks patat met mayonaise aten voor lunch, of even snel langs de McDonald’s of Burger King gingen of een paar frikadelbroodjes kochten bij de plaatselijke Albert Heijn. Hoe dan ook, het betrof (bijna) altijd vet en slecht voedsel, dat op korte termijn misschien als ‘lekker’ wordt ervaren, maar samen met het veelvoud aan red bull blikjes leidt tot ernstige gezondheidsklachten.
De negatieve gevolgen tijdens het werk
De negatieve gevolgen van deze levensstijl waren tijdens het werk al duidelijk zichtbaar. Deze collega’s waren dan vaak onverklaarbaar chagrijnig en vermoeid tijdens het werk, vooral in de ochtend was dit het geval. Hoewel de meeste verhuisklussen al heel vroeg begonnen, was dit zeker geen geldig excuus om die mate van oververmoeidheid en het slechte humeur te verklaren. Doordat veel van deze collega’s overdag zoveel energie drankjes dronken (met minimaal 80 gram cafeïne per blikje), hadden ze ’s nachts vaak moeite om in slaap te komen, terwijl ze eigenlijk doodop waren van het zware werk. Zoals de lezer waarschijnlijk zal begrijpen, houdt dit probleem zich op deze manier perfect in stand en vormt hiermee een vicieuze cirkel: doordat deze collega’s oververmoeid (door slaaptekort) aan de dag begonnen, dronken ze overdag genoeg energie drankjes om deze werkdag te ‘overleven’.
Dit resulteerde uiteindelijk in chronische oververmoeidheid, fysieke klachten en uiteindelijk in ziekteverzuim. Het paradoxale van dit alles, is dat deze mensen die fysiek zwaar werk doen, juist zoveel (meer) baat hebben bij veel en goede kwaliteit slaap en gezonde voeding om goed te functioneren tijdens het werk. Het spreekt voor zich dat het voor mensen die bijvoorbeeld op kantoor werken ook erg belangrijk is dat zij goed voor zichzelf zorgen in de vorm van genoeg rust (slaap) en gezonde voeding. Echter, deze mensen verbruiken bij lange na niet zoveel energie als mensen die zware fysieke arbeid verrichten, zoals bijvoorbeeld verhuizers, monteurs, vuilnismannen etc. Kortom, het is belangrijk dat mensen die bijvoorbeeld als verhuizer werken, eigenlijk nóg beter letten op hun voeding en op hun slaapgedrag dan mensen die fysiek (relatief) licht werk doen.
Gevolgen voor werkgevers
Het gevolg van een aanhoudende, slechte levensstijl is een verhoogde kans op ziekteverzuim onder werknemers. Wanneer er sprake is van een (groot) ziekteverzuim, betekent dit voor de werkgever allerlei nadelen en kosten zoals:
- Loonbetaling bij ziekteverzuim;
- Verlies van productiviteit als een werknemer, ondanks ziekte, toch naar het werk gaat;
- Verzuimbegeleiding (arbodienstregeling, re-integratie etc.);
- Kosten voor aanpassing van het werk, incl. voorzieningen op het werk;
- De kosten van vervanging of verschuiving van personeel;
- Juridische en administratieve kosten
Daarnaast blijkt dat werkgevers de verzuimkosten vaak veel te laag inschatten. Zo denken werkgevers dagelijks gemiddeld 143 euro kwijt te zijn aan een zieke werknemers, maar in de realiteit ligt dit bedrag (vaak) tussen de 200 en 400 euro per dag, blijkt uit cijfers van het CPB.
Dan heb ik het nog niet eens over de kosten voor de werknemer zelf, zoals:
- Verlies aan tijd en kwaliteit van leven door ziekte;
- Kosten vanwege medische behandeling of aanpassingen die niet vergoed worden;
- Salarisverlies (soms pas na een jaar verzuim)
Of de maatschappelijke kosten:
- Kosten van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen;
- Kosten van medische behandeling en ondersteuning
Gerelateerde content
sustainable.works heeft meer content geschreven wat betreft voeding en gezondheid: