Iedereen kent het wel; het welbekende functionering- en beoordelingsgesprek waarin je feedback krijgt op je functioneren, gedrag en prestaties. Helaas is dit niet altijd positief, maar hoe ga je hier nou het beste mee om? In dit artikel geven we jou een aantal handige tips.
Vat het niet te persoonlijk op
Eén van de meest veelgemaakte fouten is dat men de feedback van iemand anders als een persoonlijke aanval ziet. Dit terwijl het eigenlijk bedoeld is als opbouwende kritiek om je verder te helpen. Zie de terugkoppeling die je krijgt – zowel positief als negatief – daarom als verbeterpunten voor jezelf. Het doel van de feedback is om je (nog) beter je werk te laten doen en om jou als persoon beter te maken.
Ga niet direct in de aanval
Wanneer iemand jou negatieve feedback geeft, is de verleiding groot om direct in de verdediging te schieten. Dit is echter niet nodig. Luister eerst eens goed wat de persoon in kwestie te vertellen heeft. Ondanks dat het niet leuk is om te horen, kan er wel een kern van waarheid in zitten. Wij raden je al helemaal af om direct in de aanval te gaan. Hier bereik je vrij weinig mee. Over het algemeen vind elk mens het vaak lastig om feedback te geven. Voor beide partijen is het lastig. Als je goed luistert, kan je er goede learnings uithalen die je helpen bij je eigen groei en ontwikkeling.
Kom er later op terug
Er zijn genoeg mensen die het lastig vinden om direct op de gekregen feedback te reageren. Vooral wanneer je bepaalde punten niet had zien aankomen. Wat je kunt doen is de persoon bedanken voor de terugkoppeling en aangeven dat je ermee aan de slag gaat. Wanneer je het gesprek hebt laten bezinken, kun je de persoon op een later tijdstip nogmaals bij je roepen en aangeven dat je terug wilt komen op de besproken punten.
Vraag door
Heb je feedback of kritiek gekregen? Vraag dan eens door naar extra tekst en uitleg. Vooral wanneer je de kritiek niet geheel begrijpt is dit een goede strategie. Hoe meer je te weten komt, hoe meer je er zelf aan hebt. Vraag bijvoorbeeld eens naar een goed voorbeeld of argument. Je kan ook vragen of hij/zij de feedback op wilt schrijven, zodat je het kan nalezen en op een ander moment erop terugkomt.
Feedback beoordelen
Laat het gesprek altijd even bezinken voordat je de kritiek beoordeelt. Ga eens bij jezelf na of er in de terugkoppeling een kern van waarheid zit of dat het geheel onterecht is. Heb je de verbeterpunten weleens eerder teruggekregen van iemand anders? Dan zal de feedback hoogstwaarschijnlijk redelijk zijn. Al vind je de feedback oneerlijk, vraag dan echt naar specifieke voorbeelden.
Aan de slag
Je hoeft niet altijd met alle feedback iets te doen. Maar met de punten waar je het volledig of gedeeltelijk mee eens bent, is het wel verstandig om ermee aan de slag te gaan. Hoe je dat doet is uiteraard aan jezelf. Maar je laat daarmee zien dat je de kritiek serieus neemt en jezelf wilt ontwikkelen. Hierdoor maak je de ander tevreden, maar misschien uiteindelijk ook jezelf.
Vraag zelf met regelmaat om feedback aan je collega’s
Heb je er weleens over nagedacht om – buiten je functioneringsgesprek om – zelf eens bij je directe collega’s te vragen naar je functioneren? Probeer het eens en kijk wat het je oplevert. De kans is groot dat er dingen naar voren komen, waar je al direct iets mee kunt. Het laat zien dat je open staat voor feedback en dat je jezelf wilt verbeteren. Waardoor je jezelf in positief daglicht stelt. Veel mensen zien het positief omgaan met feedback als goede eigenschap.
Onderzoek functionerings- en evaluatiegesprekken
Uit onderzoek is gebleken dat de helft van de Nederlanders opziet tegen functioneringsgesprekken, mede door het krijgen van feedback. Je bent dus niet de enige. Wil je meer weten wat een functioneringsgesprek is en hoe je jezelf moet voorbereiden? Klik dan hier.