LinkedIn is een populair medium op zakelijk gebied. Ben je daarom op zoek naar een nieuwe uitdaging? Zorg dan dat je een account aanmaakt op LinkedIn en daar actief op wordt. Het kan de kans op een baan namelijk vergroten. In dit artikel geven we je een aantal tips om LinkedIn goed in te zetten.
Stel je profiel in als beschikbaar voor carrièrekansen
LinkedIn heeft een optie waarin je kunt aangeven dat je openstaat voor carrièrekansen. Door jezelf op ‘beschikbaar’ te zetten, ben je vindbaar voor recruiters en potentiële werkgevers die op zoek zijn naar personeel. Een voordeel: jouw huidige werkgever komt dit niet te zien. Je kunt je profiel op werkzoekend zetten via: vacatures (bovenin naast home, mijn netwerk en berichten) -> Carrière-interesses -> ‘Laat recruiters weten dat u beschikbaar bent’ aanvinken.
Pas de headline aan
Een goede manier om je kans op een baan te vergroten is door je headline aan te passen. De headline komt onder jouw naam op je profiel te staan. Wanneer je aangeeft dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, ziet met dit dus direct. Wees wel concreet en maak duidelijk wat voor nieuwe uitdaging je zoekt. Hoe concreter jij bent in je headline, hoe meer kans je hebt dat je netwerk iets voor je kan betekenen. Zet in je headline bijvoorbeeld niet alleen dat je fulltime beschikbaar bent, maar geef ook aan wat voor functie je zoekt en hoeveel jaar ervaring je hebt.
Voeg de juiste mensen en bedrijven toe
Voeg mensen toe op LinkedIn die je wellicht kunnen helpen aan een nieuwe baan. Zo kun je recruiters toevoegen of mensen die bij het bedrijf werken waar jij heel graag aan de slag zou willen. Ook kun je mensen toevoegen die in dezelfde branche werken. Uiteraard kun je ook bedrijven volgen op LinkedIn. Zo word je op de hoogte gehouden van alle updates en eventuele openstaande vacatures.
Vraag om aanbevelingen
Om je profiel een boost te geven, is het slim om je (oud)collega’s, studenten en docenten te vragen om een aanbeveling. Zo kan men lezen hoe jouw oud collega’s het vonden om met jou samen te werken en wat jou sterke punten zijn. Je kunt ook vaardigheden aan je profiel toevoegen en die laten onderschrijven.
Maak gebruik van de statusupdate
Heb je een netwerk opgebouwd met mensen die jou kunnen helpen aan een nieuwe baan? Plaats dan een originele statusupdate waarmee je opvalt. Dit kan een toffe visual zijn waarin je jouw CV verwerkt of een korte videopitch. Vraag vervolgens aan de mensen die jij kent om deze update te delen en liken. Hoe vaker deze gedeeld wordt, hoe groter het bereik is van je update. Zelfs 2e en 3e graads connecties komen zo in aanraking met jouw profiel.
Banen zoeken via LinkedIn
Je kunt natuurlijk niet blijven afwachten totdat iemand jou als eerst een berichtje stuurt met een leuk aanbod. Het initiatief zal vanuit jou moeten komen. Ga daarom zelf ook actief op zoek naar vacatures die je leuk vindt. Op LinkedIn kun je vacatures zoeken en reageren op de functies die je interessant lijken.
Actief blijven
Wil je opvallen en zorgen dat je onder de aandacht blijft bij je netwerk? Zorg dan dat je actief bent en blijft op LinkedIn. Plaats met regelmaat relevante updates die interessant zijn voor de mensen uit je netwerk en like of reageer op andere berichten. Een tip: berichten die je normaal op Facebook plaatst, zijn vaak geen geschikte berichten voor op LinkedIn.
Lees ook:
Blijf je het versturen van sollicitaties uitstellen? Deze tips helpen je
Zo verpest je nooit meer een sollicitatiegesprek
Een assessment tijdens je sollicitatie; dit kun je verwachten!
11 tips voor een proactieve houding
7 tips voor de perfecte videosollicitatie