Wouter Meens

De detavast constructie is een constructie die steeds vaker gebruikt wordt door uitzenders, detacheerders en soms ook werving- en selectiebureaus. De komst van de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) in 2020 heeft de detavast constructie ook nog eens populairder gemaakt bij bedrijven.

Waar staat de afkorting ”detavast” precies voor?

De term detavast is een afkorting voor ”detacheren naar een vast dienstverband”. Vandaar de combinatie van deta en vast. Een medewerker heeft namelijk een contract bij een uitzendbureau of detacheerder, met de afspraak om bijvoorbeeld na één jaar in dienst te treden bij het bedrijf waar deze medewerker wordt gedetacheerd.

Detavast en de WAB 2020

Met de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is er meer nadruk vanuit de overheid gekomen op vaste aanstellingen. De overheid en regering wil namelijk het aantal medewerkers in Nederland met een uitzendcontract terugbrengen en het aantal vaste contracten zien stijgen. De WAB heeft het duurder gemaakt voor bedrijven om uitzendkrachten in te huren. Terwijl het juist medewerkers met een vaste aanstelling verhoudingsgewijs voordeliger heeft gemaakt.

Als gevolg van de WAB zijn bedrijven dus steeds vaker op zoek naar vaste medewerkers en iets minder naar uitzendkrachten. Echter is dat in de praktijk niet altijd haalbaar. Door schaarste op de arbeidsmarkt  hebben bedrijven nog minimaal net zo vaak hulp nodig bij het opvullen van vacatures. Hiervoor zijn bedrijven genoodzaakt uit te komen bij detacheerders, uitzendbureaus en bemiddelaars.

Wanneer een bedrijf toch een detacheerder of uitzendbureau moet inschakelen om een vacature op te vullen en tegelijk alleen directe dienstverbanden aan wilt gaan, is er een probleem. Men wil namelijk de medewerker die wordt aangedragen wel inhuren. Alleen komt deze van een andere partij waardoor er toch ergens voor betaald moet worden. Daarbij is iemand direct vaste uren aanbieden ook een risico.

De detavast constructie biedt in dit geval uitkomst. De medewerker wordt weliswaar voor een bepaalde periode flexibel ingehuurd, maar met het oog op een vaste aanstelling. Maakt de medewerker de periode vol, dan gaat hij of zij direct over naar een dienstverband bij het bedrijf zelf.

Waarom zijn de voordelen van de detavast constructie?

Het werken met de detavast constructie biedt een aantal voordelen. Niet alleen voor de inlener (werkgever die de medewerker inhuurt), maar ook voor de medewerker zelf.

Voor de werkgever zijn er de volgende voordelen:

  • er zijn voorafgaand duidelijke afspraken over de overname termijn en bijbehorende kosten (ook wel fee genoemd);
  • de werkgever heeft gedurende de inhuur periode voor overname geen werkgeversrisico’s;
  • de werkgever krijgt een extra toestroom van nieuwe werknemers zonder zelf continue te moeten zoeken.

Voor de werknemer zijn er de volgende voordelen:

  • voorafgaand weet de werknemer wat het te belopen pad is van uitzendkracht naar vaste aanstelling;
  • via de bemiddelaar heeft de werknemer recht op scholingsbudget voor ontwikkeling en opleiding.

Waarom hanteert sustainable.works de detavast constructie?

sustainable.works hanteert de detavast constructie omdat het in onze ogen bedrijven meer flexibiliteit geeft. sustainable.works werkt niet op basis van werving- en selectie. De reden hiervan is omdat wij een uitzender en detacheerder zijn. Werving- en selectie is niet de structuur waar het verdienmodel van sustainable.works op is gebaseerd.

Een vaste plaatsen op onze vacaturebank?

Wilt u een vacature plaatsen om de juiste sollicitanten te vinden? Dit kan bij sustainable.works. Wij werken met een digitaal uitzendplatform. Wilt u meer informatie? Klik dan hier of neem direct contact met ons op via het vaste telefoonnummer: 0854881100.