Je hebt een leuke vacature voorbij zien komen binnen het bedrijf waar je al werkt. Nu wil je intern solliciteren, maar hoe werkt zoiets? En hoe bereid je je het beste voor? Lees hieronder waar je allemaal op moet letten als je intern solliciteert.
De sollicitatieprocedure
Hoe de sollicitatieprocedure verloopt hangt af van de situatie. Soms is een gesprek met de baas al voldoende, maar vaak genoeg moet je alsnog een volledige sollicitatieprocedure doorstaan. Dat wil zeggen: een sollicitatiebrief, sollicitatiegesprek en in sommige gevallen een assessment.
Zo bereid je je voor
Het belangrijkste is dat je goed aanvoelt wat voor benadering het beste past bij jouw bedrijf. Bij een groot bedrijf en een grote afstand met je baas, is het verstandig om een formele aanpak te kiezen. Ken jij je baas goed? Dan is het gek om ineens over te schakelen naar een formele aanpak. Probeer goed in te schatten wat het beste past bij de relatie tussen jou en het bedrijf. In beide situaties is het verstandig om je voor te bereiden volgens de STARR-methode.
Moet je het stilhouden?
Je kan ervoor kiezen om niets tegen je collega’s te zeggen. Soms kan het er namelijk voor zorgen dat ze anders tegen je gaan doen. Maar als het later uitlekt, geeft dit een verkeerde indruk. Je wil natuurlijk niet het onderwerp van het gesprek worden. We raden je aan om je huidige leidinggevende sowieso op de hoogte te brengen. Het kan namelijk zo zijn dat je nieuwe leidinggevende verhaal gaat halen over jouw functioneren. Als je leidinggevende er op dat moment pas achter komt dat je gaat solliciteren, geeft dit een onbetrouwbare indruk. Onze conclusie: speel open kaart. Dit wordt altijd gewaardeerd.
Houd rekening met een afwijzing
Het is fantastisch als je wordt uitgekozen voor de nieuwe functie. Maar bedenk wel: afwijzing is ook een mogelijkheid. Dit komt waarschijnlijk nog harder aan bij een interne sollicitatie dan bij een externe sollicitatie. Vooral wanneer een collega de functie wel heeft gekregen (en het iemand is die je niet zo graag mag). Het belangrijkste is dat je professioneel reageert: wees geïnteresseerd in de feedback en neem het niet persoonlijk op. Zo laat je zien dat je goed om kan gaan met een afwijzing.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”banner-boxed”][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”7919″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Download ons gratis E-book voor dé tips en tricks over solliciteren.[/vc_column_text][button color=”orange” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.sustainable.works%2Fdownload-e-book-sollicitatie-tips%2F|title:Download||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Tips voor intern solliciteren
Als allerlaatste hebben we ook nog een paar belangrijke tips op een rijtje gezet.
- Onderschat het niet
Denk niet: ach ze kennen me al, dus ik hoef niet extreem mijn best te doen. Het is nog steeds een sollicitatie en je moet je gewoon van je beste kant laten zien. Zorg ervoor dat je het niet onderschat, dit kan je grootste valkuil zijn.
- Solliciteer niet als je er korter dan zes maanden werkt
Het is onverstandig om al gelijk voor een andere functie te solliciteren wanneer je pas kort voor je huidige werkgever werkt. Zo kom je niet over als een werknemer waar op gebouwd kan worden.
- Solliciteer alleen als je denkt dat je ook werkelijk kans maakt
Intern solliciteren kan – zoals je hierboven wel hebt gemerkt – veel gedoe met zich meebrengen. Reageer daarom niet lukraak op alle interne vacatures. Maar alleen op de vacatures die passen bij jouw competenties. Je wilt geen onnodig ‘gedoe’.
Meer weten over sustainable.works?
sustainable.works is een uitzendbureau in de logistiek en transport. Wil je meer over ons digitale platform en onze werkwijze weten? Klik dan hier. Ben je een werknemer en wil je je aanmelden op ons platform? Klik dan hier.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]