Transport en logistiek valt met sommige deelmarkten, beroepen en goederenstromen onder vitale beroepen of een vitaal proces. Hierdoor dienen zij door te werken. In het protocol worden praktische adviezen gegeven voor werkgevers, opdrachtgevers, zzp-ers en werknemers (ook uitzendkrachten en oproepkrachten) voor veilig en gezond werken in de transport en logistiek.
Uitgangspunt & relevantie
Uitgangspunt voor het protocol zijn de geldende richtlijnen en maatregelen van het RIVM, de overheid en de Europese Commissie. Het protocol is gebaseerd op de huidige stand van zaken. De informatie in deze blog wordt dan ook zo snel als mogelijk gewijzigd wanneer nieuwe zaken of maatregelen van kracht worden.
Algemene adviezen werkgevers
- De richtlijn van 1,5 meter geldt ook voor wat betreft (mee)rijden/vervoer van mensen. In het uitzonderlijke geval dat de 1,5 meter echt niet mogelijk is, omdat de werkzaamheden noodzakelijk zijn en niet anders uitgevoerd kunnen worden, moet men extra maatregleen nemen om de kans op besmetting te voorkomen in overeenstemming met de algemene richtlijnen van het RIVM.
- Stel een coördinator aan binnen uw bedrijf die centraal aanspreekpunt is voor vragen, en maak bekend aan medewerkers wie dat is. In veel bedrijven kan de preventiemedewerker of een Arbocoördinator een dergelijke rol goed vervullen. Denk ook aan uw bedrijfsarts voor vragen van de medische aard.
- Communiceer regelmatig met medewerkers over de ontwikkelingen en maatregelen rondom het coronavirus. Neem uw werknemers in bescherming als zij klanten of derden hebben aangesproken op de toepassing van dit protocol en deze geen gepaste maatregelen neemt.
- Zorg ervoor dat aangepaste procedures van klanten van tevoren bij chauffeurs bekend zijn. Verschaf desinfectants en wegwerphandschoenen aan medewerkers voor gebruik onderweg.
- Voorkom dat medewerkers in grote getalen bij elkaar komen. Scheid binnenkomende en vertrekkende collega’s van elkaar door bijvoorbeeld de overbruggingsshift te verruimen of aangepaste looproutes in te stellen.
- Richt de kantine in voor 1,5 meter afstand. Hou meerdere kortere kantine pauzes om groepen gescheiden te laten pauzeren.
Algemene adviezen werknemers
- Voor chauffeurs is het aan te raden zoveel mogelijk in de cabine of in de directe omgeving van de wagen te pauzeren en indien mogelijk eigen eten en drinken mee te nemen. Of bekijk welke wegrestaurants afhaal-/bezorgmaaltijden regelen op Truckstart.nl.
- Reinig bij wisseling van de bezetting de cabine met water en een huishoudelijk schoonmaakmiddel. Denk aan: stuur, pook, instrumentendashboard, deurgrepen en aansluitpunt veiligheidsgordel. Reinig extra grondig als je de wagen overneemt van iemand die ziek naar huis is gegaan, of gebruik alcohol met 70%.
- Gebruik zoveel mogelijk je eigen materiaal en middelen: pen, beschermingsmiddelen, veiligheidshesje. Teken zoveel mogelijk zelf af voor klanten. En maak bij wisselend gebruik van bijvoorbeeld een handheld scanner, het materiaal vooraf schoon.
- Wacht buiten als de wachtruimte niet geschikt is om 1,5 meter afstand te houden of wacht in de cabine.
Algemene adviezen opdrachtgevers
- Behandel werknemers van uw dienstverleners hetzelfde als uw eigen werknemers.
- Bespreek van tevoren met uw leveranciers en andere uitvoerenden welke procedures zijn aangepast, zoals aanmelding, ondertekening en laden/lossen. Vermijd waar mogelijk het gebruik van vinger/handscanners of verstrek desinfectansdoekjes om apparatuur schooon te maken.
- Stel toiletruimte beschikbaar voor bezoekende chauffeurs en reinig deze intensiever dan gebruikelijk.
- Zorg voor een schone wachtruimte met voldoende mogelijkheid om 1,5 meter afstand te houden of regel een oproepsysteem via mobiele telefoon.
Samen staan we sterk
De sector transport en logistiek is een sector van groot belang. Respect en waardering voor deze sector en de mensen die zich hier dag in dag uit voor inzetten is nu meer dan ooit op zijn plaats. Het protocol is tot stand gekomen door een samenwerking van TLN, VVT, FNV Transport & Logistiek, CNV Vakmensen, evofenedex VERN, Sectorinstituut Transport en Logistiek, Opleidings- en Ontwikkelingsfonds SOOB, RIVM en ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Hulp nodig bij de implementatie van 1,5 meter?
Sustainable.works kan helpen om de bovengenoemde maatregelen te implementeren binnen uw bedrijf/organisatie. Samen streven naar een 1,5 meter kantoor of werkplaats, waardoor we de veiligheid verhogen van u, werknemers en klanten. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag. Direct contact: 085 488 1100. Geen haast? info@Sustainable.works.