1.253 Nederlanders werkzaam in loondienst deden mee aan ons onderzoek. Hierbij hebben wij onderzocht op welke wijze zij functionerings- en evaluatiegesprekken ervaren.

 

Jonge vrouwen zien tegen functioneringsgesprek op

Visual 1: Veel mensen vinden het lastig om kritiek te krijgen. Het lijkt daarom geen verrassing dat de helft van de werkenden opziet tegen een aanstaand functionerings- of evaluatiegesprek. Opvallend genoeg zijn vrouwen hierdoor eerder van de leg dan mannen. Vooral jonge vrouwen zien met 66 procent massaal op tegen hun eindejaarsgesprek. Het verschil tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën, vind je in de visual.   

 

Hoogopgeleiden afgeleid door functioneringsgesprekken

Visual 2: Niet alleen ziet een groot gedeelte van de werkende Nederlanders op tegen een aankomend evaluatiegesprek, een kwart van hen zegt in de aanloop ernaartoe zelfs minder productief te zijn. Erg bijzonder; vooral hoogopgeleiden worden minder productief van een naderend gesprek over hun functioneren. De exacte verdeling over de verschillende opleidingsniveaus, vind je in de visual.

Gelderlanders en Friezen verrast door feedback

Visual 3: Feedback en kritiek krijgen, is voor de meeste mensen geen pretje. Het wordt nog minder leuk wanneer op- en aanmerkingen in een evaluatie- of functioneringsgesprek voor je gevoel uit de lucht komen vallen. Maar liefst 54 procent van de werkende Nederlanders is tijdens zo’n gesprek weleens verrast door de inhoud van de ontvangen feedback. Gelderse werknemers komen het vaakst voor verrassingen te staan. Hoe vaak de rest van Nederland dit overkomt, vind je in de visual.

 

Limburgers worden het liefst beoordeeld door collega’s

Visual 4: Opvallend genoeg hebben veel werkenden het gevoel dat ze door de verkeerde persoon worden beoordeeld. Bijna tweederde van hen stelt namelijk dat collega’s elkaar beter kunnen beoordelen dan een leidinggevende. Opvallend genoeg zijn Limburgers deze mening het meest toebedeeld. Flevolanders zijn de grootste tegenstanders van een beoordeling door hun ‘peers’. Hoe de rest van Nederland hierover denkt, zie je in de visual.

 

Jongeren grote behoefte aan feedback

Visual 5: Ondanks dat een groot percentage van de werkende Nederlanders iets aan te merken heeft op het evaluatie- of functioneringsgesprek, zegt toch 57 procent van hen graag vaker feedback te krijgen over hun presteren, dan nu het geval is. Vooral jongeren zijn een voorstander van meerdere evaluatiemomenten. Het verschil tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën, vind je in de visual.

Contact gegevens

  • Postbus 122
  • 2501 CC Den Haag
Test 1
Test 2
Test 3