Wouter Meens

De e-commerce in Nederland blijft gigantisch groeien met een constante verdubbeling. Dit jaar, 2020, is het achtste jaar op rij dat de groei dubbele cijfers vertoont. Dit komt mede doordat er een steeds grotere verscheidenheid aan goederen aangeboden wordt met meer leveringsopties. Last-mile-levering is belangrijker geworden. Verder hebben consumenten aangedrongen op groenere oplossingen en verwachten klanten meer klantenservice. Prijs, snelheid, service en een betrouwbare orderverwerking zijn verwachtingen van de klant, maar helaas is één van de grootste uitdagingen voor bedrijven de logistiek van.. The Last Mile.

 

Wat is Last Mile Logistiek?

Dit is de laatste fase van het leveringsproces waarbij het pakket het magazijn verlaat en bij de klant aankomt. De Last Mile kan het moeilijkste en duurste onderdeel zijn van het hele verzendproces. Last Mile bezorgkosten kunnen gelijk zijn aan meer dan de helft van de totale verzendkosten. Dit is een probleem, aangezien klanten in toenemende mate gratis levering als norm verwachten. De verwachting is dat e-commerce groter en groter wordt, daarom is inzicht in de Last Mile logistiek essentieel voor de groei en winstgevendheid.

 

Stedelijk vrachtvervoer

Een toename van e-commerce in B2B-, B2C- en C2C-markten heeft geleid tot een groter aantal uitdagingen rond stedelijk vrachtvervoer: toenemend gebruik van de openbare ruimte, vervuilingsniveaus, geluidshinder, verkeersopstoppingen en veiligheid. E-commerce resulteert in meer en tijdkritische leveringen in steden. Het is duidelijk dat er behoefte is aan verbetering van stedelijk vrachtvervoer. Wat zijn de 8 belangrijkste trends in last-mile-bezorging? sustainable.works heeft zich hierin verdiept en de belangrijkste trends voor u op een rijtje gezet.

Trend 1: De veranderende klantvraag

Bedrijven moeten zich aanpassen aan de veranderende klantvraag op zowel B2C- als B2B-markten (en zelfs C2C); thuisleveringen, leveringen op dezelfde dag, vertraagde leveringen, alternatieve locaties, klantgerichte retourprocessen voor producten en verpakkingen en just-in-time leveringen aan service-engineers en bouwplaatsen. Noem maar op; we krijgen steeds meer contactpunten met klanten. Tot slot willen klanten betere, realtime en voorspellende informatie over de levering; ‘Je pakket komt nu aan’ of ‘Je pakket is nu 2,3km van je verwijderd’. Hoe specifieker en gedetailleerder, hoe beter.

Trend 2: Het gebruik van adresinformatie

Om de servicekosten in evenwicht te brengen, moeten pakketbedrijven de verzendkosten op klantniveau beheersen; welke leveringen en welke klanten leveren daadwerkelijk winst op? Op basis van ‘adresinformatie’ zouden pakketbedrijven kunnen werken aan alternatieve leverings- (en retour) netwerken en opties voor specifieke gebieden, slimme outsourcing, samenwerking en zelfs dynamische prijsbepaling van leveringen.

Trend 3: Robotisering in de supply chain

Robotisering zal centraal staan ​​in stedelijke vrachtoplossingen. We zullen onbemande leveringen door robots en drones zien, onbemande pakstations voor het ophalen en afleveren van goederen. Operationele uitmuntendheid is voornamelijk noodzakelijk in de integrale deur-tot-deur-toeleveringsketen. Daarnaast zal robotisering de toenemende tekorten aan chauffeurs en veranderende arbeidsmarktomstandigheden kunnen opvangen. Robotisering heeft een grote impact op verschillende banen in de logistiek en transport. De banen van de toekomst zullen enorm veranderen door robotisering.

Trend 4: Schone luchtzones

De introductie van ultra-lage emissiezones en schone luchtzones moedigt pakketbedrijven aan om te investeren in voertuigen zonder emissie. Degenen die niet voldoen aan de emissienormen, krijgen te maken met strenge straffen. Het is waarschijnlijk dat meer steden boetes zullen krijgen voor niet-conforme voertuigen, of financiële prikkels om het gebruik van zero-emissievoertuigen voor de laatste mijl te stimuleren. Benieuwd naar concrete oplossingen om als logistiek bedrijf duurzamer te worden? Klik dan hier.

Trend 5: Elektrische mobiliteit

Een trend voor de levering van de laatste mijl is de eis voor zero-emissie transport, met name in centrale en dichtbevolkte gebieden van steden; e-mobiliteit. Niet alleen vrachtauto’s en vrachtwagens worden geëlektrificeerd. We zien al een groei in het gebruik van lichte elektrische vrachtvoertuigen (zoals bakfietsen) in de straten van steden vanwege lagere kosten en grotere flexibiliteit. En wat zijn opties voor vervoer over water en het gebruik van trams in steden?

Trend 6: Nieuwe transportplanning

Momenteel zijn de meeste transportplanning en planningssystemen gebaseerd op het verminderen van de afgelegde afstand. Nieuwe transportplanning en planningssystemen zullen worden ontwikkeld met behulp van big data om afleverroutes te voorspellen (voor tactische planning) en met behulp van realtime verkeersinformatie en beschikbaarheid van loszones (voor operationele planning). Slim laden van elektrische voertuigen wordt tevens geïntegreerd in de planning. Het gebruik van data behoort ook tot de logistieke trends van 2020.

Trend 7: Publiek-private samenwerking

Om te voldoen aan de eisen van de klant voor onmiddellijke levering op dezelfde dag, is er een groeiende trend voor bedrijven om stedelijke magazijnruimtes te bouwen of te benutten. Ook zullen stadshubs, microhubs en winkelgebieden (binnen de stad) een belangrijke rol spelen bij het ontkoppelen van langzame, grootschalige mobiliteit van gepersonaliseerde, kleinschalige mobiliteit. Hoe kleinschaliger, hoe sneller.

Trend 8: Zichtbaarheid leveringsproces

Er is een sterke focus op zichtbaarheid in het leveringsproces. Gegevens die een bewijs van levering aantonen, samen met trackinginformatie, zijn van onschatbare waarde voor wanneer een levering te laat is of verloren gaat. Het verbetert ook de klanttevredenheid, omdat klanten precies kunnen zien waar hun levering momenteel is, met een realistische geschatte aankomsttijd. IoT-technologie zal de planning en controle van de supply supply chain (in picking, sorting en delivery) ondersteunen.

 

Toch blijft goed personeel onmisbaar

Ondanks dat werk geautomatiseerd wordt, blijven er mensen nodig om bepaalde logistieke werkzaamheden uit te voeren. Veel functies vervallen, maar veel functies blijven bestaan of juist nieuwe functies ontstaan. Of mocht u midden in uw transitie zitten als logistiek of transport bedrijf? Dan kunnen wij u nog ondersteunen met het uitzenden van gespecialiseerd logistiek personeel. sustainable.works helpt organisaties door heel Nederland. Vraag een offerte aan of neem direct contact met ons op via 085 448 11 16.