Wouter Meens

Truck platooning, groene logistiek en een blijvend tekort aan personeel: het zijn allemaal termen die de nabije toekomst van de transport vormgeven. Het is een dynamische branche die gekenmerkt wordt door grote veranderingen. Waar kunt u zich nu al op voorbereiden? Wij hebben het voor u uitgezocht en de belangrijkste trends die van toepassing zijn op de transport in 2020 op een rijtje gezet.

Groene logistiek

Je ontkomt er in de transportwereld niet meer aan: maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het implementeren van groene logistiek wordt dan ook in 2020 een belangrijk aandachtspunt voor transportbedrijven. Met groene logistiek wordt bedoeld dat de processen van de gehele logistieke keten schoner en energiezuiniger worden. Zeker door de verscherpte milieuwetgeving en de bijbehorende boetes staat er flink druk op de ketel om milieuvriendelijker te werk te gaan. In veel regio’s wordt bijvoorbeeld een kilometerheffing ingesteld en transportbedrijven die weinig doen aan brandstofbesparing ontvangen een hogere toeslag dan energiezuinige bedrijven. Dienstverleners in de transport worden in dit opzicht bijna gedwongen om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Aan de andere kant zorgt het implementeren van groene logistiek ook voor mooie voordelen op winstgebied voor bedrijven. Er kan namelijk flink op kosten worden bespaard wanneer de processen op een milieuvriendelijkere manier worden uitgevoerd.

Groene logistiek kan gerealiseerd worden door bijvoorbeeld op kilometers te besparen en dus brandstof te verminderen. Een praktische oplossing is het verhogen van de beladingsgraad van vrachtwagens. Momenteel bedraagt de gemiddelde beladingsgraad van vrachtwagens in Europa namelijk maar zo’n 50%. Daarbij komt kijken dat zelfs meer dan 20% van de vrachtwagens zonder lading rijdt! Dit zorgt voor een onnodig hoge uitstoot van vervuilende stoffen. Door ladingen en vracht te bundelen zal de beladingsgraad stijgen en zo de uitstoot van deze stoffen verminderen. Doordat op deze manier uiteindelijk minder ritten gereden hoeven te worden, zorgt dit tevens voor een flinke kostenbesparing voor bedrijven. Daarnaast ontstaat er een langzame groei in het aantal elektrische bestelauto’s en vrachtwagens in 2020. Uiteraard is dit een nog milieuvriendelijkere oplossing voor het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen.

Personeelstekort

Al jaren kampt de transport met een structureel personeelstekort. Het wordt voor bedrijven steeds lastiger om aan ervaren en kwalitatief personeel te komen. We zien dat het aantal vacatures toeneemt en vaak meer dan 60 dagen open blijft staan. En dat terwijl de sector op economisch gebied sterk groeit, waardoor personeel juist zo hard nodig is nu. De verwachting is dat het personeelstekort in 2020 een nog grotere uitdaging wordt voor transportbedrijven. Dit heeft onder andere te maken met een toename aan personeelskosten voor bedrijven in de sector. Zo zullen de loonkosten stijgen, maar zullen bedrijven ook meer geld kwijt zijn aan kosten voor de veiligheid van medewerkers. De voorspelling is dat deze personeelskosten in 2025 zelfs met zo’n 50% zijn gestegen.

Om het personeelsprobleem te boven te kunnen komen, staat de sector dus voor een grote uitdaging. Als ondernemer is het zaak om de arbeidsvoorwaarden onder de loep te nemen om zo wellicht het werken in de transport aantrekkelijker te maken. De nieuwe generatie zit er niet op te wachten om de hele week van huis weg te zijn of om meer dan 40 uur per week te werken. Daarnaast is een riant salaris natuurlijk ook altijd mooi meegenomen. Ook is het voor jong talent zeer aantrekkelijk wanneer bedrijven opleidingsmogelijkheden en cursussen aanbieden. Naast het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden, kunnen ondernemers ook op zoek gaan naar bijvoorbeeld studenten of mensen die vanuit het buitenland in Nederland zijn komen wonen. Deze mensen staan vaak te springen om een baan.

Nieuwe technologieën

Technologie groeit in een rap tempo en zeker voor de transport brengt dit grote veranderingen met zich mee. Zo is de verwachting dat truck platooning in 2020 steeds meer gezien gaat worden op de weg. Dit houdt in dat meerdere vrachtwagens digitaal aan elkaar zijn gekoppeld waardoor alleen de voorste vrachtwagen een chauffeur hoeft te hebben. De vrachtwagens erachter volgen deze vrachtwagen automatisch en houden daarbij dezelfde snelheid aan. Dit wordt gerealiseerd door middel van gps, wifi en radar. Het is een zeer innovatieve oplossing tegen milieuvervuiling en daarnaast zorgt het voor een goede doorstroming op de weg. En natuurlijk niet te vergeten de kostenbesparing aangezien alleen de voorste vrachtwagen bemand hoeft te zijn.

Daarnaast zorgt geavanceerde mobiele technologie ervoor dat bedrijven in de sector steeds beter real time informatie tot hun beschikking hebben. Dit zorgt voor allerlei handige oplossingen die bijdragen aan het verbeteren van de dienstverlening. Zo kunnen vervoerders actuele informatie inzien over bijvoorbeeld files of wegversperringen en kunnen havenmedewerkers tot op de minuut nauwkeurig zien hoe laat een container in de haven arriveert.

Data

Het effectief gebruik maken en het delen van data begint steeds populairder te worden. De verwachting is dat dit in 2020 alleen nog maar meer zal toenemen. En dat is niet zo gek, want wanneer bedrijven data delen met de andere schakels in de logistieke keten levert dit een aantal mooie voordelen op. Zo kan het delen van data er onder andere voor zorgen dat de beladingsgraad van vrachtwagens met zo’n 11% omhoog gaat. Een hogere beladingsgraad betekent dat vrachtwagens uiteindelijk minder ritten hoeven te rijden wat weer een flinke brandstofbesparing oplevert. Daarnaast kunnen logistieke processen beter op elkaar worden afgestemd door het delen van data.

Vrachtwagens kunnen verder gebruik maken van een nieuw systeem dat de rijstijl van de chauffeur evalueert. Werkgevers kunnen op deze manier real time informatie zien over het rijgedrag van de chauffeur. Het systeem analyseert onder andere de prestaties op het gebied van brandstofbesparing en de omgang met het voertuig. Door gebruik te maken van dit systeem kunnen bedrijven flink op kosten besparen en kan de impact op het milieu worden verminderd.

Same day delivery

Ook in 2020 zal er nog meer online worden besteld door consumenten. Want waarom zou je nog naar de winkel gaan terwijl je het ook vanuit je luie stoel kunt bestellen? Daarmee neemt ook het verwachtingspatroon toe. Waar het vroeger een uitzondering was om een pakketje morgen al in huis te hebben, begint het steeds meer de norm te worden. Om de klant tevreden te houden, wordt het zelfs steeds gebruikelijker om het principe same day delivery te hanteren. Voor bedrijven is het ook een mooie manier om je te onderscheiden van de concurrent, aangezien nog lang niet ieder bedrijf deze dienst aanbiedt.

De keerzijde van het steeds sneller bezorgen van pakketjes is dat de logistiek en transport overuren draaien. Vaak moeten bedrijven zelfs 24 uur per dag opereren om aan de verwachtingen van de klant te kunnen blijven voldoen. Dit brengt weer meer arbeidskosten met zich mee en ook staan de meeste werknemers er niet op te wachten om onregelmatige nachtshifts te draaien. Daarnaast is het principe van same day delivery niet bepaald milieuvriendelijk aangezien pakketjes vaak in halflege busjes worden rondgebracht. Er worden echter wel steeds meer manieren ontwikkeld om same day delivery milieuvriendelijker te maken. Zo kunnen transportbedrijven straks bijvoorbeeld gebruikmaken van een drone om pakketjes rond te brengen. Wat ook steeds vaker wordt gehanteerd, is de elektrische bakfiets om de pakketjes dezelfde dag nog te bezorgen.