Wouter Meens

Een grote misvatting onder werkzoekenden is vaak dat het lastig is om van uitzendkracht naar een vast dienstverband te gaan. In de praktijk blijkt echter dat een groot gedeelte van uitzendkrachten na lange tijd vast in dienst treedt bij zijn of haar opdrachtgever. In dit artikel geven we voorbeelden hoe je als uitzendkracht kan onderhandelen en wat je rechten en plichten zijn.

Van uitzendkracht naar vaste dienst

Wanneer je als uitzendkracht werkt bij een bedrijf waar je vervolgens in dienst treedt is er sprake van opvolgend werkgeverschap. Om in aanmerking te komen voor het opvolgend werkgeverschap moet je jezelf op een positieve manier in de kijker spelen bij je opdrachtgever. Hieronder een aantal punten die daarbij helpen.

Werk minimaal een jaar bij een bedrijf

Het is vaak mogelijk om bijvoorbeeld al na een half jaar (26 weken van 40 uur) ergens vast in dienst te treden. Uiteraard is dit niet vanzelfsprekend. Wij raden onze uitzendkrachten aan minimaal een half jaar tot jaar ergens goed werk af te leveren. Na dit termijn zal een opdrachtgever over het algemeen zelf een voorstel doen om jou een dienstverband aan te bieden.

Misvatting

Een misvatting onder uitzendkrachten is dat ze vaak minder verdienen dan hun collega’s op de werkvloer. Dit is niet het geval en zelfs verboden. In de nieuwe wet omtrent de inlenersbeloning staat dat jij als uitzendkracht recht hebt op hetzelfde loon als je collega’s. Een fout die veel uitzendkrachten dan ook maken is om na een aantal weken al te vragen om een contract bij de opdrachtgever. Vaak doen uitzendkrachten dit omdat ze dus denken dat ze als uitzendkracht minder verdienen. Gelukkig is dit dus niet het geval.

Waarom word je als uitzendkracht ingehuurd?

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom je ergens als uitzendkracht werkt. Dit heeft vaak niets te maken met jouw kwalificaties, ervaringen en opleidingsniveau. De redenen dat een bedrijf jou eerst inhuurt als uitzendkracht zijn hieronder samengevat:

  • Ze willen een flexibele schil en niet alleen vast personeel
  • Uitzendconstructie biedt een verlenging van de proeftermijn
  • Ze hebben momenteel te veel vaste medewerkers
  • Ze hebben jou alleen via een uitzendbureau of detacheerder kunnen vinden

De voornaamste reden dat je als uitzendkracht wordt ingehuurd:

De voornaamste reden dat bedrijven jouw op uitzendbasis inhuren, is omdat ze zelf niemand konden vinden. Daarom werd een uitzendbureau ingeschakeld om kandidaten te vinden. Vervolgens reageer jij op een vacature die het uitzendbureau heeft geplaatst. De afspraak is vaak dat jij gedurende een minimaal aantal uren via het uitzendbureau ingehuurd moet worden. Na deze periode treed je dan in dienst bij het bedrijf. De opdrachtgever waar jij werkt zal meestal de intentie hebben om jou vast in dienst te nemen. Echter zal je eerst een periode via het uitzendbureau moeten werken, voordat dat mogelijk is. Vaak is dit een periode van een half jaar tot een jaar.

Dingen die je kan doen om een vast dienstverband af te dwingen:

Er zijn verschillende manieren om de kans te vergroten om een vast dienstverband te krijgen.

  • Heel goed je werk doen zodat je een aanwinst bent voor de opdrachtgever.
  • Let op je gezondheid; wees zo min mogelijk ziek.
  • Toon extra inzet en motivatie.
  • Zorg dat je onmisbaar wordt.
  • Werk gedurende een (half) jaar met goede resultaten.

Meer weten over sustainable.works?

sustainable.works is een uitzendbureau in de transport en logistiek en via ons nieuwe platform brengen wij vraag en aanbod samen. Meer weten? Lees hier verder.