Wouter Meens

Bent u manager, ondernemer, leidinggevende of inkoper van personeel in een organisatie? Dan heeft u waarschijnlijk wel eens gehoord van de term ”flexibele schil”. De flexibele schil betekent het percentage medewerkers van een organisatie die flexibel ingezet kunnen worden. In dit artikel wordt er met flexibel personeel het volgende bedoelt; medewerkers die niet juridisch in dienst zijn bij een organisatie. Medewerkers met zogenaamde nul-uren contracten rekenen wij niet mee tot de flexibele schil.

Definitie flexibele schil

De definitie van de flexibele schil wil nog wel eens verschillen. sustainable.works heeft een eigen definitie van flexibele schil.

  1. Medewerkers die niet juridisch in dienst zijn bij een organisatie, en;
  2. Waarvan de samenwerking na maximaal een maand kan worden stopgezet.

Onder de flexibele schil rekenen wij uitzendkrachten, freelancers en payrollkrachten. De reden hiervan is dat wij alleen medewerkers tellen die niet juridisch gezien in dienst zijn bij de organisatie. Medewerkers met een nul-uren contract zijn juridisch gezien in dienst bij een organisatie. Dat betekent dat de organisatie werkgeversrisico loopt over deze werknemers.

Detacheren rekenen wij niet mee onder de flexibele schil. De reden hiervan is dat er bij detacheren vaak afspraken voor langere termijn worden gemaakt. Projecten worden bijvoorbeeld voor vaak minimaal een half jaar vastgelegd.

Let op: Dit is de definitie van sustainable.works. Overal op het internet komt u waarschijnlijk definities tegen die afwijken van die van sustainable.works.

 

Waarom kiezen wij voor deze definitie? 

sustainable.works kiest voor zijn eigen definitie. De reden hiervan is dat wij vinden dat de inhuur van personeel per dag of week bij (of op-)geschaald moet kunnen worden. Zeker bedrijven die heel projectmatig te werk gaan hebben hier het meeste baat bij. Denk maar eens bijvoorbeeld aan een verhuisbedrijf. Verhuisbedrijven pakken projecten op zonder vaak precies te kunnen zeggen wat de totale duur van het project inhoudt. Vaak zijn dit projecten waar tot wel vijftig man aan uitzendkrachten worden ingehuurd. Wanneer dit niet per dag of week kan worden aangepast kan een fout in de planning als snel zorgen voor een extra verhoging in de kosten. Voor deze bedrijven heeft een opzegtermijn van een maand of langer geen enkele zin.

Waarom kiezen bedrijven voor een flexibele schil? 

Vaak is het niet mogelijk voor bedrijven om door het hele jaar heen hun hele pool van medewerkers aan het werk te houden. Denk bijvoorbeeld aan de servicedesk van een grote webshop. In de piekperiode van het jaar (november en december) is er soms dubbele vraag naar medewerkers voor de servicedesk. De rest van het jaar is er geen werk voor deze extra krachten. Wanneer een bedrijf deze kandidaten niet flexibel in zou kunnen huren zouden ze deze mensen in januari bijvoorbeeld aan het werk moeten houden. Waardoor er in die maand onnodig veel extra personeelskosten worden gemaakt.

Laat sustainable.works u helpen bij de flexibele schil 

Er zijn een aantal manier waarop sustainable.works u kan helpen bij een optimale inhuur van de flexibele schil. U kunt personeel op uitzendbasis inhuren, personeel op de payroll plaatsen en gebruik maken van onze poolmanagement mogelijkheden.

Lees ook:

Zo onderhandelt u als werkgever met een sollicitant
7 manier om uw werknemers te inspireren
Hoe gaat u uitbreiden als ondernemer?
Onderaanneming van flexibele arbeid
Waarom huren bedrijven flexibele arbeid in?