Mede door big data ontstaat er een digitale platformeconomie. Bedrijven als Google, Facebook, Amazon en Uber creëren platformen die een breed scala aan menselijke activiteiten mogelijk maken. Dit opent de weg voor radicale veranderingen in onze manier van werken in een economie waarin gestreden wordt voor winst. De verplaatsing van algoritmen naar de cloud, creëerde de infrastructuur waarop platformgebaseerde markten werken.
Opkomst platform werken door economische revolutie
De wereld maakt een nieuwe economische revolutie mee die niet meer werd gezien sinds de industriële revolutie, gedreven door technologische innovaties en verhoogde online connectiviteit, is de rol van de digitale arbeidsmarkt machtig. De kern is de opkomst van platformeconomie. De toepassing van nieuwe algoritmen en big data verandert de aard van het werk en verandert de structuur van de economie. In de toekomst zal deze verandering niet alleen groter, maar ook sneller gaan. De exacte aard van die verandering wordt bepaald door de sociale, politieke en zakelijke keuzes die wij mensen maken. De term platformeconomie geeft een neutrale term aan een groeiend aantal digitaal ingeschakelde activiteiten in het bedrijfsleven.
Platforms zorgen voor reorganisatie
De digitale platforms die er nu zijn, zijn divers in functie. Google en Facebook zijn bijvoorbeeld digitale platforms die sociale media bieden, maar ze bieden ook een infrastructuur waarop andere platforms zijn gebouwd. Amazon is een marktplaats, net als eBay. Amazon Web Services biedt infrastructuur en tools waarmee anderen nog meer platforms kunnen bouwen. Airbnb en Uber gebruiken deze nieuwe beschikbare cloudtools om diepgaande veranderingen in verschillende gevestigde bedrijven af te dwingen. Samen veroorzaken dit soort platforms reorganisatie of een grote verscheidenheid aan markten, werkafspraken en uiteindelijk waardecreatie en -vastlegging.
Een open bedrijfscultuur
In deze snel veranderende wereld is het essentieel om een open bedrijfscultuur te hebben. Bedrijven moeten hun dienstverleningen en bedrijfsvoering organiseren rond platforms. Dit maakt samenwerken en een directe communicatie met klanten mogelijk. De platformtechnologie stelt organisaties in staat om een brug te slaan naar klanten, collega’s en partners. Platformtechnologie werkt goed samen met projectmatig werk, iets wat in de toekomst veel meer gaat voorkomen.
Platform werken
Binnen platform werken is er een driehoeksverhouding tussen (1) het platform (2) de werknemer en (3) de klant. Het is de taak van het platform om mensen met vraag (de klant) te verbinden met aanbieders (de werknemer). Platform gebaseerde bedrijfsmodellen creëren hun waarde door zowel werknemers als klanten te verbinden op een online netwerk. De platformeconomie is krachtig, omdat er een handige informatie-uitwisseling is tussen verschillende spelers. Dit zorgt voor een open economisch systeem, met een grote participatie van alle gebruikers. Werkgevers kunnen diensten ‘inpluggen’ op het platform. Via het platform kan er samenwerking gecoördineerd worden tussen werkgevers en werknemers. Het platform zorgt dus voor het werk en brengt vraag en aanbod bij elkaar. Tevens faciliteert het platform zowel de ‘match’ als de ‘gig’.
Wie zijn platform werkers?
Over het algemeen zijn platform werkers jong en opgeleid tot op een graad. Het feit dat het gros van de platformmedewerkers hoogopgeleid is, is niet verwonderlijk gezien het feit dat men diensten via internet moet kunnen leveren, en dat internetgebruik vaak gerelateerd is aan hoger onderwijs. Tevens zijn het vaak jongeren, aangezien platformeconomie werknemers namelijk flexibiliteit biedt bij het kiezen van tijd en locatie van werk en het soort werk. De arbeidsstatus van platformmedewerkers heeft twee opties, namelijk:
- Platformmedewerkers die een reguliere baan hebben en als werknemer werken voor het platformbedrijf.
- Een tweede mogelijkheid is dat platformmedewerkers als zelfstandigen werken op het platform. We zijn getuige van een enorme verschuiving van traditioneel werk en fulltime werk naar freelancen, parttime werken en zelfstandig werken. Dit wordt de gig economie genoemd. In onze blog ”wat-is-gig-economie” vertellen we meer over wat de gig economie inhoudt.
Platformeconomie sluit aan op de huidige tijd
Het gebruik van platformtechnologie zorgt voor een open en transparante werkcultuur die hard nodig is in de huidige tijd waar klanten en innovatiesnelheid centraal staan. sustainable.works maakt maakt sinds 1 november 2019 gebruik van platformeconomie, om onze klanten op een transparante manier zo snel mogelijk van werknemers te voorzien. Lees hier meer over het online platform van sustainable.works. De platformeconomie sluit tevens aan op belangrijke logistieke trends. Klik hier om te achterhalen waarom.