Wouter Meens

Het is weer zo ver: je beoordelingsgesprek staat voor de deur. Gelukkig hoef je hier niet zenuwachtig voor te zijn. Wij weten namelijk precies wat het gesprek inhoudt en hoe je deze het beste voorbereidt. Zo ga jij helemaal klaargestoomd het gesprek in.

Wat is een beoordelingsgesprek?

Het beoordelingsgesprek is een gesprek waarin je leidinggevende jouw functioneren beoordeelt. Hij of zij vertelt dus eigenlijk of je jouw werk wel goed doet. Daarnaast wordt er ook gekeken of de afspraken die in het functioneringsgesprek zijn gemaakt, zijn nagekomen. Anders dan bij een functioneringsgesprek is dit gesprek niet gelijkwaardig. De leidinggevende leidt het gesprek en jij luistert naar wat hij of zij te zeggen heeft. Er is dus veel minder ruimte voor eigen inbreng.

Verloop van een beoordelingsgesprek

Een beoordelingsgesprek bestaat (meestal) uit de volgende vijf onderdelen. Het loopt niet altijd strak volgens deze stappen, maar je kunt ze wel zien als de kern.

1. Opening

Hier wordt het doel van het gesprek besproken. Ook geeft de leidinggevende aan hoe het gesprek zal verlopen. Als laatste vertelt hij of zij op basis van welke criteria de beoordeling is gemaakt.

2. De beoordeling

Dit is het spannendste en daarbij ook het belangrijkste deel van het gesprek. Hierin zal de leidinggevende duidelijk maken hoe hij of zij vindt dat jij je werk doet. Vaak wordt dit besproken middels een beoordelingsformulier met competenties die in jouw vakgebied van belang zijn.

3. Reactie van de werknemer

Dit is jouw moment om te reageren op je beoordeling. Wees hierbij eerlijk, maar niet te direct. Wanneer je het ergens niet helemaal mee eens bent, breng dit dan genuanceerd.

4. Afspraken

Aan de hand van de verbeterpunten die de leidinggevende in de boordeling heeft gegeven, stellen jullie afspraken op. Hierin wordt duidelijk wat moet veranderen, hoe jullie dit aan gaan pakken en binnen welk termijn.

5. Afronding

Hier wordt kort samengevat wat er in het gesprek aan bod is gekomen. Gebruik deze mogelijkheid om onderwerpen aan te kaarten die je nog graag wil bespreken. Zeg het ook als je behoefte hebt aan een vervolggesprek. Tijdens dit onderdeel wordt ook vaak verteld of je contract verlengd wordt en of je eventueel salarisverhoging krijgt.

Hoe bereid je je voor op een beoordelingsgesprek?

Om de zenuwen in bedwang te houden, is het verstandig je goed voor te bereiden op het gesprek. Met de volgende tips weet je precies hoe je dat doet.

1. Pak de samenvattingen van voorgaande gesprekken erbij

Lees verslagen van andere gesprekken door. Vooral die van je meest recente functioneringsgesprek! Zo is het duidelijk wat de afspraken waren en weet je ongeveer wat je leidinggevende zal bespreken.

2. Bestudeer de agendapunten

Meer informatie over de inhoud van het gesprek haal je uit de agendapunten. Hierin formuleert de leidinggevende de onderwerpen die hij of zij aan bod wil laten komen in het gesprek. Lees deze grondig door, dan kun je ongeveer inschatten hoe het gesprek gaat lopen en wat je kan verwachten.

3. Kijk eens kritisch naar je eigen functioneren

Zelfreflectie is misschien wel de belangrijkste eigenschap van een goede werknemer. Als je op een eerlijke manier kijkt naar jezelf, weet je ook welke kritiek je kan verwachten. Kritiek is altijd pijnlijk, maar zo kun je het hopelijk wel beter incasseren.

4. Blaas het niet op

We gaan niet voor je liegen: een beoordelingsgesprek is (meestal) vrij bepalend voor de rest van je loopbaan. Maar maak het niet groter dan dat het is. Kritiek ontvangen hoort bij het leven. Als jij een keer een negatieve beoordeling krijgt moet je niet bij de pakken neer gaan zitten. Zie dit juist als een mogelijkheid om jezelf te verbeteren!

Meer weten over sustainable.works?

sustainable.works is een uitzendbureau in de logistiek en transport. Wil je meer over ons digitale platform en onze werkwijze weten? Klik dan hier. Ben je op zoek naar jouw ideale (bij)baan? Klik dan hier. Volg ons op Facebook en Instagram voor meer interessante updates en artikelen.

Meer gerelateerde content lezen?