Wouter Meens

Sustainable.works voert wekelijks tientallen sollicitatiegesprekken met potentiële nieuwe uitzendkrachten en collega’s. Op basis van honderden gesprekken hebben wij een checklist gemaakt voor sollicitanten. De checklist bevat de meest veelvoorkomende fouten die gemaakt worden door sollicitanten bij een gesprek.

Meest voorkomende fouten

We geven niet alleen aan wat de fouten zijn die mensen maken, maar tevens hoe deze eenvoudig zijn te voorkomen zonder dat je hier heel veel moeite voor hoeft te doen. We beginnen allereerst met de meest voorkomende fouten die sollicitanten maken tijdens hun gesprek. De onderstaande lijst van fouten klinkt voor een gedeelte van de lezers waarschijnlijk als heel bekend. Echter beseft een groot gedeelte van de sollicitanten zich niet wat voor impact deze fouten hebben op het krijgen van de job.

Te laat komen

Je wordt uitgenodigd voor een gesprek op een bepaalde datum, op een bepaald tijdstip en op een bepaalde locatie. Als je onderweg pech hebt, je tram te laat is gekomen of je de weg niet kan vinden dan is het eerste dat je doet bellen en aangeven dat je later bent, met daarbij uiteraard je excuses. Wanneer je dit doet, zal er bijna niemand zijn die er een probleem van maakt. Echter, kom je goed te laat (meer dan tien minuten) en heb je niets doorgegeven dan sta je tijdens je gesprek al minimaal drie punten achter.

Waarom je dan 3 punten achter staat? Omdat te laat komen aangeeft dat je niet kan plannen, geen prioriteiten stelt, niet serieus bent en de kans groot is dat je ook op je eerste werkdag of andere belangrijke afspraken te laat zal komen.

Jas aanhouden tijdens het gesprek

Wanneer je een sollicitatiegesprek hebt in een koelcel dan is het logisch dat je een jas aanhoudt. Echter vinden de meeste sollicitatiegesprekken gewoon op kantoren plaats waar het normale temperaturen zijn. Het staat echt heel ongeïnteresseerd wanneer je jouw jas aanhoudt tijdens een gesprek. Dit kan gewoon niet. Waarom zou je jas aanhouden? Net voor je een gesprek in gaat hang je netjes je jas aan de kapstok.

”Staat toch in mijn cv?”

Oké, ik geef het toe. Soms stellen mensen domme vragen. Een intercedent die aan je vraagt ”hoe oud ben je” heeft zich simpelweg niet goed voorbereid. Wanneer je een vraag krijgt, geef je netjes antwoord (ook al is het een domme vraag) en leg je dit netjes uit. Een vraag beantwoorden met een verwijzing naar je cv komt heel onbeleefd over. Wanneer een intercedent vraagt naar je werkverleden dan gaat het er niet zo zeer om waar je hebt gewerkt (dat staat inderdaad in je cv). Een intercedent of potentieel werkgever is benieuwd naar de volgende zaken:

  • Wat waren je verantwoordelijkheden?
  • Wat is de reden geweest dat je voor die baan koos?
  • Waarom paste het werk bij je?
  • Wat is de reden dat je weg bent gegaan?
  • Sloot het werk aan bij je ambities?
  • Hoe ging de samenwerking met je collega’s?
  • Welke skills had je nodig?
  • En ga zo maar door….

Chagrijnig/negatief zijn

Het komt bijna wekelijks voor dat sollicitanten heel negatief zijn tijdens een gesprek. Vorige banen waren niet leuk, collega’s waren stom, de manager kon niet met mensen omgaan, ”ik zoek werk omdat ik geld nodig heb” en direct aangeven wat je allemaal vooral niet wilt doen zijn allemaal eigenschappen van negatieve sollicitanten.

Antwoorden met ja/nee

Een sollicitatiegesprek is een gesprek tussen twee of meer personen, oftewel je hebt te maken met tweerichtingsverkeer. Er moet van twee kanten initiatief komen om een positief en vlot gesprek te kunnen voeren. Helaas is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Dit heeft vaak te maken met zenuwen bij sollicitanten, maar wil je echt veel meer kans maken op de job waarop je solliciteert? Leg dan om te beginnen op een duidelijke manier uit wat er aan je wordt gevraagd. Het wordt door werkgevers, intercedenten en recruiters enorm gewaardeerd wanneer sollicitanten spontaan overkomen en makkelijk praten tijdens een gesprek.

Zorg dat je fris bent (ja echt!!)

We maken het serieus wekelijks mee dat mensen niet fris een gesprek binnenkomen. Zweet je intens omdat je hard hebt gefietst? Geen punt. Is je haar door de war door de regen en wind? Geen probleem. Maar ruikt iemand heel sterk naar zweet of stinkt iemand uit zijn mond dan is dat echt een enorme afknapper voor een werkgever. Hetgeen dat blijft hangen na het gesprek (soms letterlijk) is dat iemand heel erg stonk. Dit is echt niet nodig, zorg dat je (oksel)fris een gesprek binnenkomt. Heel belangrijk!

Download ons gratis E-book voor dé tips en tricks over solliciteren.

 

Tips voor gevorderden?

Oké, je bent op tijd, je hebt je goed voorbereid, je bent fris (en gebruikt deodorant) je komt spontaan binnen en kijkt iemand netjes in de ogen aan wanneer je een hand geeft. Je gaat op een spontane en open manier het gesprek aan en stelt ook vragen aan de intercedent. Je staat nu al vijf punten voor op andere kandidaten. Laten we kijken naar wat er voor nodig is om ervoor te zorgen dat de werkgever bijna niet om je heen kan.

Voldoe aan de vereisten

Wanneer je op een vacature reageert, wordt je allereerst opgebeld alvorens je op een gesprek gaat bij de opdrachtgever. Het komt vaak voor dat sollicitanten over de telefoon bepaalde informatie achterhouden om zo toch een gesprek af te dwingen. Wordt er bijvoorbeeld in een vacature een rijbewijs als vereiste gesteld en solliciteer je terwijl je geen rijbewijs hebt? Dan ben je gewoon je eigen tijd en de tijd van de werkgever aan het weggooien. Wordt er uitgebreide kennis gevraagd van bijvoorbeeld Excel en heb je er ”wel eens” mee gewerkt? Solliciteer dan niet. Het is heel hard maar wel de waarheid. Als iets een harde vereiste is heeft het simpelweg geen zin om op de betreffende vacature te solliciteren.

De waarheid is vaak dat je als kandidaat bij heel veel vacatures die je wel wilt uitvoeren niet voldoet aan de vereisten. Vat dit op als een teken dat het tijd is om jezelf bij te scholen, certificaten te behalen en jezelf iets meer te onderscheiden in de markt.

Don’t be a bitch

”Don’t be a bitch”, wees positief, aardig en open naar je gesprekspartner tijdens een sollicitatiegesprek. Het komt bijna wekelijks voor dat sollicitanten al tijdens een gesprek beginnen te klagen over mogelijke zaken die zich tijdens de functie kunnen voordoen. Echter, de meeste zaken waar mensen voor vrezen en over piekeren zullen nooit gebeuren. Wees jezelf maar wel op een positieve manier. Het is heel moeilijk voor werkgevers en intercedenten om niet hun best te doen voor mensen die heel positief zijn.

Stel vragen

Tijdens een sollicitatiegesprek is voor een werkgever vervelend wanneer er eenrichtingsverkeer ontstaat. Zorg dat je je goed voorbereidt voor een gesprek. Hierdoor ben je in staat vragen te stellen. Haak ook in op wat er aan je wordt verteld tijdens het gesprek. Wees niet bang om de verkeerde vragen te stellen. Werkgevers en intercedenten stellen het enorm op prijs wanneer ze merken dat een sollicitant zich heeft voorbereid en geïnteresseerd is.

Toon initiatief

Dit sluit enigszins aan bij het belang van vragen stellen maar toch is het een heel ander gedeelte van een sollicitatiegesprek. Het hoort tevens bij de opvolging. Wees niet terughoudend met het maken van nieuwe afspraken bijvoorbeeld. Dit zijn kleine dingen die een grote rol spelen. Wacht niet af welke tijden er naar je worden gemaild voor bijvoorbeeld een vervolggesprek. Toon initiatief en mail direct mogelijke tijden waarop je zelf beschikbaar bent om weer op gesprek te komen.

Wees schaars

Het is zo nu en dan belangrijk dat je op de bluf laat zien dat je niet zomaar kiest voor iedere baan die langskomt. Voor de meeste werkgevers en intercedenten geldt de regel dat de beste kandidaten al een baan hebben. (Langdurig) werkloos zijn laat dus op de een of andere manier zien dat je misschien tekort komt om ergens aan de slag te gaan. Laat altijd tijdens een gesprek merken dat je meerdere sollicitaties hebt lopen en nog even rustig moet nadenken als er een specifiek aanbod wordt gedaan. Laat uiteindelijk wel zien dat je de job heel graag wilt hebben en enthousiast bent om aan de slag te gaan.

Een sollicitant die rustig over zaken nadenkt laat zien dat hij/zij over kwaliteiten beschikt waar meerdere bedrijven interesse in hebben. Je gaat op deze manier een stuk waardevoller lijken voor werkgevers.

Vergroot jouw zelfvertrouwen en jouw kans op een baan

Wil je weten wat de meest gemaakte fouten zijn tijdens sollicitaties, zodat jij die kan voorkomen? Of wil je weten wat je allemaal juíst moet doen tijdens een sollicitatie om een zo goed mogelijke indruk achter te laten? Klik hier voor ons gratis E-book.